Stručnjaci: Treća doza vakcine protiv COVID-19 nije opravdana

Vakcine, kojih ima u ograničenoj količini, spasit će najviše života ako ih damo osobama izloženim velikoj opasnosti teškog oblika COVID-19 i koje još nisu vakcinisane.

Mogućnost dodatne, najčešće treće doze za cijelo stanovništvo je tema burnih rasprava (EPA)

Primjena dodatnih doza vakcina protiv COVID-19 kod cijelog stanovništva nije za sada opravdana, ocijenili su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Američke agencije za lijekove (FDA).

“Vakcine, kojih ima u ograničenoj količini, spasit će najviše života ako ih damo osobama izloženim velikoj opasnosti teškog oblika COVID-19 i koje još nisu vakcinisane”, napisali su stručnjaci u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

“Sadašnji podaci ne pokazuju potrebu ponovnog vakcinisanja cijele populacije, kod koje je efikasnost protiv teških oblika i dalje visoka”, nastavlja ta grupa međunarodnih stručnjaka, u kojoj ima stručnjaka WHO-a i FDA-e te nekoliko istraživačkih organizacija iz cijelog svijeta.

Tema burnih rasprava

Mogućnost dodatne, najčešće treće, doze za cijelo stanovništvo je tema burnih rasprava.

U zemljama poput Francuske počelo je vakcinisanje trećom dozom za neke kategorije stanovništva i to najstarije (šest mjeseci nakon vakcinisanja) i osobe oslabljenog imuniteta.

Te zemlje to opravdavaju padom efikasnosti protiv delta varijante, a izgleda da se vremenom taj pad pojačava.

Neki su otišli i dalje.

U Izraelu je treća doza raspoloživa za sve starije od 12 godina, pet mjeseci nakon vakcinisanja.

Sjedinjene Američke Države pokreću kampanju dodatnog vakcinisanja 20. septembra, počevši od najstarijih.

Nejednakost sa siromašnim zemljama

WHO je više puta odbacio načelo dodatne doze za cijelo stanovništvo i smatra da ta mjera nije naučno zasnovana i ističe nejednakost sa siromašnim zemljama.

Stručnjaci čiji je članak objavljen u The Lancetu smatraju da i ako se nivo antitijela s vremenom smanjuje kod vakcinisanih to ne znači da su vakcine manje efikasne protiv teških oblika oboljenja.

Naglašavaju još jedan vid imunološkog odgovora, stanični imunitet, koji je teže mjerljiv.

Uz to preporučuju razvoj dodatnih vakcina posebno osmišljenih za rezistentne varijante koje bi se u budućnosti mogle pojaviti, umjesto primjene dodatnih doza postojećih vakcina.

Izvor: Agencije