Guterres: Talibanima finansijska pomoć ako provode ljudska prava

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda pozvao je donatore koji su obećali 1,1 milijardi dolara za Afganistan da se humanitarnom pomoći posluže kao polugom pritiska na talibane da poštuju ljudska prava.

Afganistanu je do kraja godine potrebno više od 600 miliona dolara kako bi se izbjegla glad stanovništva i kolaps javnih usluga (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je donatore koji su obećali 1,1 milijardi dolara za Afganistan da se humanitarnom pomoći posluže kao polugom pritiska na talibane da poštuju ljudska prava.

“Ako želimo unaprijediti prava afganistanskog naroda, najbolji način je napredovati s humanitarnom pomoći, razgovarati s talibanima i iskoristiti humanitarnu pomoć za provedbu prava”, objasnio je, prenosi Hina.

Takva strategija mogla bi očuvati ono što je urađeno 20 proteklih godina, rekao je Guterres na konferenciji za novinare u Ženevi, na marginama ministarskog sastanka za Afganistan, koji je na rubu propasti i gladi, zbog rata, vremenskih nepogoda, bijega stanovništva od kako su se talibani vratili na vlast, a međunarodne snage povukle.

Ograničavanje prava žena

“Ne treba se zavaravati. Nećemo pokušati pretvoriti Afganistan u Švedsku ili Švicarsku, ali znamo da postoji određen broj elementarnih prava koje apsolutno treba poštovati”, kazao je Guterres.

To se posebno odnosi na prava žena, koje talibani, čini se, pokušavaju ograničiti, uprkos obećanjima.

“Ova je konferencija potpuno ispunila moja očekivanja u pogledu solidarnosti s narodom Afganistana”, rekao je Guterres, koji je konferenciju sazvao jer “afganistanskom narodu potreban konopac za spašavanje“.

Sastanku je uživo prisustvovalo više od 40 ministara.

Bila je to prva donatorska konferencija od kako su talibani u augustu preuzeli vlast u Afganistanu.

Mnoge države su dale do znanja da neće uvjetovati kratkoročnu humanitarnu pomoć, ali da će daljnja saradnja s talibanima ovisiti o njihovom tretmanu humanitarnih radnika, žena, djece i manjina.

“Mislim da je to nešto što međunarodnoj zajednici daje utjecaj“, kazao je generalni sekretar UN-a.

Nije mogao reći koliko će novca biti usmjereno u budžet UN-a za hitna stanja idućih mjeseci, a koliko će biti raspoređeno u drugim fazama i oblicima.

‘Svijet bi trebao sarađivati s nama’

UN procjenjuje da je Afganistanu do kraja godine potrebno više od 600 miliona dolara kako bi se izbjegla glad stanovništva i kolaps javnih usluga.

Nestašica hrane drastično se pogoršala od kako su talibani preuzeli vlast, prenosi dpa.

“Svijet bi trebao sarađivati s nama“, rekao je glasnogovornik talibana Zabihula Mudjahid.

“U državi je održana sigurnost, a ljudi su u ekonomskim poteškoćama: nedostaje hrane i lijekova“, dodao je.

UN procjenjuje da 93 posto afganistanskih domaćinstava nema dovoljno hrane.

Humanitarna pomoć bit će usmjerena i na održavanje javnih usluga pred kolapsom, poput zdravstva i pristupa pitkoj vodi.

Izvor: Agencije