Uoči druge TV debate: Tijesna utrka za nasljednika kancelarke Merkel

Dvije sedmice do izbora, utrka za kancelara Njemačke tijesna je kao i prije 16 godina, prije nego što je Angela Merkel preuzela tu dužnost.

SPD-ov Olaf Scholz je ocijenjen kao pobjednik u prvoj TV debati troje kandidata održanoj 30. augusta (EPA)

Tri vodeća kandidata za nasljednika njemačke kancelarke Angele Merkel, nakon parlamentarnih izbora koji će se održati krajem septembra, sučeljavaju se u nedjelju na drugoj televizijskoj debati, javlja dpa.

U debati koju će prenositi televizije ARD i ZDF sučelit će se Armin Laschet, kandidat konzervativnog bloka CDU/CSU kojem pripada i aktuelna kancelarka; Olaf Scholz, kandidat Socijaldemokrata (SPD, lijevi centar); te Annalena Baerbock iz Zelenih, prenosi Hina.

Scholzov SPD iznenađujuće je porastao u augustu na oko 25 posto podrške birača, prema nedavnim anketama.

Konzervativci sve zabrinutiji

Blok CDU/CSU kreće se oko 22 posto podrške, a Zeleni su na trećem mjestu s oko 17 posto.

Dvije sedmice do izbora 26. septembra, utrka za kancelara Njemačke tijesna je kao i prije 16 godina, prije nego što je Angela Merkel preuzela tu dužnost, piše dpa.

Sve zabrinutiji konzervatici upozoravaju da bi ljevica mogla preuzeti vlast pošto je prvi put nakon 2017. godine SPD prema ispitivanju pretekao demokršćansku Uniju CDU/CSU.

Scholz pobjednik prve debate

Ispitivanje Deutschlandtrend početkom septembra pokazalo je da građani SPD smatraju najkompetentnijom strankom kada je u pitanja socijalna politika i borba za pravedniju raspodjelu.

Scholz je ocijenjen kao pobjednik u prvoj TV debati troje kandidata održanoj 30. augusta.

U tom sučeljavanju Laschet je većinom razmjenjivao udarce s Baerboock, koja je optužila CDU i SPD da su premalo učinili u borbi protiv klimatskih promjena, posebno s obzirom na razorne poplave ovoga ljeta.

SPD-u za vlast treba podrška dvije stranke

Scholz je pritom ostao smiren usredotočivši se na finansijske teme poput poreza i mirovina i obećao “društvo koje cijeni poštovanje – poštovanje prema svakom”.

Uprkos vodstvu u anketama, SPD-u bi još trebala podrška dviju stranaka da bi mogli oformiti vlast.

Scholz izbjegava izjave o mogućim koalicijama u slučaju pobjede.

Moguća koalicija lijevog centra sa SPD-om, Zelenima i Ljevicom je za mnoge socijaldemokrate neprihvatljiva zbog nekih vanjskopolitičkih stavova Ljevice, poput zahtjeva za ukidanjem NATO-a.

Izvor: Agencije