Cijeli grad Sydney u dvosedmičnom karantinu

U gradu od pet miliona stanovnika proteklih dana potvrđeno je više od 80 slučajeva visokozarazne delta varijante korona virusa.

U Australiji, koja je dosad dosta uspješno suzbijala širenje zaraze, vlasti su naredile zatvaranje četiri četvrti u središtu Sydneyja (EPA)

U cijelom australskom gradu Sydneyu uveden je dvosedmični karantin nakon porasta broja novozaraženih korona virusom.

Više od milion ljudi u centralnim i istočnim dijelovima grada već je bilo pod ograničenjima, nakon skoka u broju zaraženih, prenosi Hina.

Zatvaranje sada obuhvata cijeli grad i neka okolna područja, a produženo je s jedne na dvije sedmice.

U gradu je proteklih dana potvrđeno više od 80 slučajeva visokozarazne delta varijante virusa.

Premijerka Novog Južno Walesa Gladys Berejiklian rekla je da će građani u cijelom Sydneyu s okolnim područjima Blue Mountains, Central Coast i Wollongong morati ostati u svojim domovima do 9. jula,  čime je obuhvaćeno oko pet miliona stanovnika.

“Kada je riječ o zaraznoj varijanti poput delte, trodnevno zatvaranje ništa ne znači – ako ćemo to provoditi, učinimo to kako treba”, rekla je.

“Moramo se pripremiti za mogući veliki broj slučajeva sljedećih dana”, upozorila je Berejiklian.

Izrael opet uvodi neke mjere

Pandemija COVID-a 19 čija se vrlo zarazna delta varijanta širi svijetom, izaziva novu zabrinutost. Izrael je ponovo uveo obavezu nošenja maski u zatvorenim javnim prostorima.

Više zemalja suočava se s novim rastom slučajeva, djelomično povezanih s varijantom delta, koja je već odgovorna za novo širenje zaraze u Velikoj Britaniji posljednjih nekoliko sedmica.

Izrael je objavio nove mjere zbog povećanog broja slučajeva: zemlja koja je provela široku kampanju vakcinisanja, ponovno je uvela nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima i u kompanijama.

Ponovno uvođenje mjera

Moskva, epicentar širenja delta varijante u Rusiji, objavila je da se vraća na rad od kuće za oko 30 posto zaposlenika firmi.

Također, suočen s novim rastom slučajeva zbog varijante delta, Portugal je odlučio privremeno prekinuti popuštanje mjera a čak ih i ojačati u Lisabonu.

Berlin je dodao Portugal i Rusiju na popis zemalja “s varijantama”, što praktično znači da se u Njemačku ne može ući iz te dvije zemlje.

Španija ima novo žarište koje je proizvelo studentsko putovanje na Baleare.

Švicarska je od subote ukinula dobar dio restrikcija koje su još bile na snazi, i bit će lakše ući u zemlju. Island je u petak kao prva evropska zemlja ukinuo sve mjere.

Moguć porast broja slučajeva

Afrika, koja daleko zaostaje za ostatkom svijeta u smislu vakcinisanja, pogođena je trećim valom pandemije, koji je ponovno veliki izazov za bolničke sisteme.

Nekoliko hiljada Južnoafrikanaca u petak je izašlo na proteste u Pretoriji na poziv opozicione stranke Borba za ekonomsku slobodu (EFF) tražeći ubrzanje vakcinisanja.

Iako je generalno epidemija trenutno u silaznoj putanji, s obzirom da je broj slučajeva u svijetu na najnižem nivou od februara, delta varijanta mogla bi dovesti do porasta broja slučajeva ovo ljeto ako se ništa ne učini kako bi se spriječilo njeno širenje, upozoravaju stručnjaci i epidemiološke vlasti, a prenosi agencija France presse.

Izvor: Agencije