Velika Britanija prelazi na drugu fazu ublažavanja mjera

Naredne sedmice počinju raditi sve prodavnice, restorani, pubovi, frizerski saloni, teretane i druge usluge koje se ne smatraju osnovnim.

Britanija je dosad vakcinisala više od polovine odraslih AstraZenecom i Pfizerom (EPA)

Premijer Velike Britanije Boris Johnson je najavio da će njegova zemlja sljedeće sedmice preći na drugu fazu ublažavanja mjera protiv širenja korona virusa.

Na konferenciji za novinare rekao je da će 12. aprila početi raditi sve prodavnice, restorani, pubovi, frizerski saloni, teretane i druge usluge koje se ne smatraju osnovnim, prenosi Anadolija.

“Danas mogu potvrditi da ćemo od ponedjeljka, 12. aprila, preći na drugi korak našeg puta”, rekao je on i dodao: “Smatramo da su ove promjene u potpunosti opravdane podacima koji pokazuju da ispunjavamo naša četiri uslova za ublažavanje mjera”.

Uprkos optimizmu Johnson je zadržao i oprez.

“Ne možemo biti zadovoljni. Možemo vidjeti talase bolesti koji pogađaju druge zemlje i vidjeli smo kako ova priča ide. Još uvijek ne znamo koliko će biti jaka zaštita vakcina kada brojevi slučajeva počnu rasti, jer se bojim da hoće – i zato kažemo: Molim vas, primite vakcinu ili drugu dozu kad dođete na red”, rekao je on.

Mogućnost međunarodnih putovanja

Johnsonu se pridružio Chris Whitty, glavni medicinski zvaničnik u Velikoj Britaniji, koji je rekao da pada broj hospitalizacija uzrokovanih korona virusom i dodao da se “smanjuje i broj ljudi koji umiru.”

Johnson je predstavio planove za takozvani “sistem semafora” kojim bi se izvršila klasifikacija za putovanja u inozemstvo.

Izgledi za ponovnu mogućnost međunarodnih putovanja za građane Ujedinjenog Kraljevstva još uvijek su pod sumnjom jer vlada još nije navela koje zemlje pripadaju gdje u novom sistemu, a dolasci iz inostranstva ostaju zabranjeni do 17. maja.

Velika Britanija potvrdila je 2.762 nova slučaja korona virusa. Ukupni broj slučajeva prešao je 4,3 miliona, među kojima je 127.104 preminulih od posljedica COVID-a. Broj slučajeva u posljednjih sedam dana je 24.455, što je smanjenje od 33,5 posto u odnosu na prethodnu sedmicu.

U Velikoj Britaniji prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo je oko 31,5 miliona osoba, a drugu dozu više od pet miliona građana.

Besplatno testiranje na korona virus

Građanima Velike Britanije bit će dostupno besplatno testiranje na korona virus dvaput sedmično, najavila je britanska vlada.

Besplatno testiranje brzim testovima dosad je bilo dostupno samo najranjivijim grupama u pandemiji korona virusa.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je testiranje prijeko potrebno kako se ne bi ugrozio dosadašnji uspjeh britanske kampanje vakcinisanja i postepeno popuštanje mjera, prenosi Hina.

“Pošto nastavljamo činiti dobar napredak u našem programu vakcinisanja i uz naš plan opreznog popuštanja mjera koje je u toku, redovno brzo testiranje još je važnije kako bismo bili sigurni da se ti napori neće potratiti”, saopćio je Johnson.

“Zato sada nudimo besplatne brze testove za sve u Engleskoj”, najavio je britanski premijer i poručio građanima da će to pomoći “kako bismo opet mogli viđati voljene osobe i činiti stvari u kojima uživamo.”

Kompanije s više od 10 zaposlenika moći će zatražiti brze testove za svoje radnike, a redovno testiranje nastavit će se i u školama. Pojedinci će se moći testirati u lokalnim centrima za testiranje ili naručiti test na kućnu adresu.

Postepeno popuštanje mjera

Britanija je dosad vakcinisala više od polovine odraslih AstraZenecom i Pfizerom, a otvaranje škola u martu nije dovelo do porasta zaraza uprkos pojačanom testiranju.

Johnson bi u ponedjeljak trebao predstaviti planove za pokretanje ekonomije i nova pravila za ulazak u zemlju.

Dok se većina Evrope ponovno zatvara zbog porasta zaraza korona virusom, britanski premijer trebao bi iznijeti novosti o planu postepenog popuštanja mjera idućih mjeseci.

Ujedinjeno Kraljevstvo teško je pogođeno u pandemiji i s gotovo 127.000 žrtava COVID-a 19 ima peti najveći broj mrtvih u svijetu iza Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Rusije i Indije.

Izvor: Agencije