Hitan sastanak WHO-a: Novi soj dobio naziv ‘omicron’

Novi soj korona virusa otkriven u Africi može imati povećan broj mutacija; brojne evropske zemlje zabranile ulaske putnicima iz afričkih zemalja.

Neki svjetski lideri su odmah reagovali na vijest o pojavi novog soja, najavljujući nove mjere predostrožnosti i ograničenja putovanja (Reuters)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) održala je hitan sastanak o novom soju korona virusa otkrivenom u Africi, koji može imati povećan broj mutacija.

Novi soj otkriven je u Južnoj Africi, a Evropska unija i Velika Britanija odlučile su pooštriti kontrolu dolaska iz te zemlje, dok naučnici pokušavaju otkriti da li je ova mutacija otporna na postojeće vakcine protiv COVID-19.

I ovu varijantu, B.1.1.529, WHO je nazvao prema grčkom slovu, u ovom slučaju – omicron.

To je peti soj korona virusa koji je dobio ime.

WHO je objavio da će biti potrebne sedmice da se otkrije koliko su postojeće vakcine efikasne protiv nove varijante.

Ranije, Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, prenio je predstavnicima WHO svoju zabrinutost u vezi sa COVID varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta COVID-a identifikovana do sada, prenosi Tanjug.

Stručnjaci WHO je razgovarao o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva “zabrinutost” ili kao varijantu “od interesa”, a zaključeno je da izaziva “zabrinutost”.

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Prema posljednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnosticirana ova varijanta korona virusa. Zabilježena je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Neki svjetski lideri su odmah reagovali na vijest o pojavi novog soja, najavljujući nove mjere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berze širom svijeta doživjele pad izazvan neizvjesnošću.

Zemlje zabranile ulazak iz južnoafričkih država

Austrija je danas pooštrila pravila za ulazak u zemlju zbog pojave novog soja korona virusa na jugu Afrike.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da se zabranjuje ulazak putnicima iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Namibije i Esvatinija, zemlje koje su uvrštene u regione sa novim sojem.

Samo državljani Austrije mogu ući u Austriju iz tih zemalja, ali pod strogim mjerama karantina – desetodnevni karantin, PCR test prilikom ulaska, registracija. Dodatno se izriče i zabrana slijetanja letovima iz ovih sedam afričkih država.

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg istakao je da novi soj daje povod za zabrinutost.

“Reagujemo zbog toga brzo i dosljedno. Obavezujući karantin za putnike iz ovog dijela Afrike treba da pomogne da usporimo globalno širenje novog soja”, poručio je on.

Italija i Češka su također uvele zabranu ulaska osobama koje su u posljednjih 14 dana posjetile grupu južnoafričkih država, uključujući Južnoafričku Republiku.

Zbog nove varijante, Velika Britanija je stavila šest afričkih zemalja na crvenu listu.  Putnici iz ovih zemalja će biti u obaveznom karantinu.

Izraelsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u toj zemlji potvrđen prvi slučaj novog soja korona virusa i to kod putnika koji se vratio iz Malavija.

Putnik i još dvije osobe za koje postoji sumnja da su inficirane stavljeni su u izolaciju, prenosi AP.

Veliki broj mutacija

Indijski zdravstveni zvaničnici su danas stavili sve države u stanje pripravnosti, zahtijevajući da izvrše “rigorozan pregled i testiranje“ putnika koji su stigli iz Južne Afrike, Bocvane i Hong Konga, kao i da uđu u trag i testiraju njihove kontakte.

Novi Zeland, također, pažljivo prati prati globalne savjete o novoj varijanti, a zamjenik premijera Grant Robertson poručuje da je nova varijanta “pravi poziv na buđenje za sve nas”, kao i pokazatelj da ova pandemija još traje.

Liječnica Marija Van Kerkhove iz WHO-a rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da se još ne zna mnogo o ovoj varijanti.

“Ono što znamo je da ova varijanta ima veliki broj mutacija. A zabrinutost je da kada imate toliko mutacija, to može uticati na to kako se virus ponaša”, izjavila je Van Kerkhove.

Dodala je da će se istraživači sastati kako bi “shvatili gdje su ove mutacije i šta to potencijalno može značiti“ u smislu da li je prenosiviji ili da li ima potencijal da izbjegne imunitet.

 

Izvor: Agencije