Robert Malley, bivši Obamin pomoćnik, novi je Bidenov izaslanik za Iran

Malley je imenovanjem postao ključna osoba za Bidenov pokušaj poboljšanja odnosa s Iranom koji su se pogoršali pod Trumpom. 

Kad se Malleyevo ime prvi put počelo spominjati kao vodećeg kandidata za tu funkciju, dio republikanskih zastupnika i proizraelskih grupa izrazilo je zabrinutost da će on biti preblag prema Iranu i strog prema Izraelu (Anadolija)

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je posebnim izaslanikom za Iran imenovao Roberta Malleya, veteranskog diplomatu koji je 2015. pregovarao s bliskoistočnom državom o nuklearnom sporazumu.

Malley je bio ključni član tima bivšeg predsjednika Baracka Obame koji je 2015. pregovarao o nuklearnom sporazumu između Teherana i svjetskih sila, dogovoru koji je Donald Trump napustio 2018. usprkos snažnom protivljenju evropskih saveznika Washingtona.

„Državni sekretar Blinken gradi predan tim sastavljen od oštroumnih stručnjaka s različitim pogledima. Kao posebni izaslanik naš će tim voditi Rob Malley koji na taj položaj dolazi s historijom uspješnih pregovora o ograničavanju iranskog nuklearnog programa“, objavio je zvaničnik State Departmenta, piše Hina pozivajući se na Reuters.

„Sekretar je uvjeren da će on i njegov tim to uspjeti ponovno“, dodao je zvaničnik koji je govorio pod uslovom anonimnosti, referišući se na Bidenovog šefa diplomatije Anthonyja Blinkena.

Pokušaj poboljšanja odnosa sa Iranom

Kad se Malleyevo ime prvi put počelo spominjati kao vodećeg kandidata za tu funkciju, dio republikanskih zastupnika i proizraelskih grupa izrazilo je zabrinutost da će on biti preblag prema Iranu i strog prema Izraelu, piše Reuters.

U odbranu mu je stalo niz veterana vanjske politike, hvaleći ga kao poštovanog, nepristranog diplomatu.

Malley je imenovanjem postao ključna osoba za Bidenov pokušaj poboljšanja odnosa s Iranom koji su se pogoršali pod Trumpom.

Republikanski predsjednik je nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma vratio ekonomske sankcije nad bliskoistočnom državom koja je potom počela kršiti mjere dogovora.

Izvor: Agencije