Edtstadler traži registraciju imama u Evropskoj uniji

Ministrica za evropska pitanja u vladi Austrije smatra da je bitno da sigurnosne vlasti znaju ‘ko u kojoj džamiji propovijeda’.

Edtstadler smatra da bi trebalo u EU uvesti zabranu finansiranja džamija i muslimanskih udruženja iz inostranstva (EPA)

Ministrica za evropska pitanja u vladi Austrije Karoline Edtstadler zatražila je registraciju svih imama u EU.

“Smatram da u borbi protiv političkog islama u EU, po uzoru na Austriju, treba uspostaviti evropski registar imama”, naglasila je ona u intervjuu njemačkom Velt am Zontag.

To je obrazložila činjenicom da većina imama putuje po zemljama EU, pa je bitno da sigurnosne vlasti znaju “ko u kojoj džamiji propovijeda”.

Strožija kontrola budžeta

Prema njenim riječima, treba da se vodi i briga da novac iz novog budžeta EU ne dospije do organizacija i udruženja koja zastupaju “islamističke i antisemitske stavove”.

Za to, smatra, bila bi potrebna strožija kontrola budžeta EU.

Također, ona ističe da bi trebalo u EU uvesti zabranu finansiranja džamija i muslimanskih udruženja iz inostranstva, što je Austrija već učinila.

Edtstadler ističe da je Austrija u ovoj oblasti predvodnik.

U borbi protiv terorizma ona je zatražila poboljšanu saradnju i razmjenu podataka pravosudnih i sigurnosnih ustanova zemalja članica.

Izvor: Agencije

Povezane

Dokumentacioni centar koji se osniva nadzirat će elemente ‘političkog islama’ a motiv je prikupljanja podataka u okviru borbe protiv antisemitizma, rasizma, vjerski motiviranog radikalizma.

Published On 20 Jul 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO