EK upozorava London da ne krši međunarodne sporazume

Britanija je formalno napustila uniju 31. januara, nakon što je na referendumu 2016. godine za to glasala tanka većina (EPA)

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen izrazila je u srijedu zabrinutost zbog najava britanske vlade da će donijeti zakon kojim će poništiti dijelove sporazuma o izlasku iz EU-a, ističući da se time krši međunarodno pravo i podriva povjerenje.

“Vrlo sam zabrinuta zbog najava britanske vlade o njenim namjerama kršenja Sporazuma o razdruživanju. Time bi se prekršilo međunarodno pravo i podriva se povjerenje. Pacta sunt servanda, to je temelj za buduće prosperitetne odnose”, rekla je von der Leyen na Twitteru, prenosi Hina.

Potpredsjednik EK-a Maroš Šefčfovič  najavio da će zatražiti sazivanje vanrednog  sastanka Zajedničkog odbora, tijela zaduženog za nadzor provedbe Sporazuma o razdruživanju kako bi britanska strana objasnila svoje namjere.

“Sastanak bi se trebao održati što prije kako bi naši britanski partneri objasnili i odgovorili na našu duboku zabrinutost glede toga zakona”, rekao je Šefčovič na konferenciji za novinare.

Stav Londona

Vlada u Londonu ističe da će zakon, koji je predstavljen u srijedu, zaštititi britansko visoko integrirano tržište i jamčiti kompanijama da nastave neometano trgovati u svim dijelovima Velike Britanije nakon završetka prijelaznog razdoblja i kad u Britaniji više neće vrijediti zakoni EU-a.

Zakonom se planira izmijeniti protokol o carinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, što je bilo jedno o najtežih pitanja kada se pregovaralo o Sporazumu o razdruživanju. Zbog tih najava posebno je zabrinuta Irska, koja jedina ima kopnenu granicu s Velikom Britanijom, ali i Sjeverna Irska, koja je dio Velike Britanije.

Nemalo iznenađenje izazvala je izjava državnog sekretara za Sjevernu Irsku, Brandona Lewisa koji je priznao je da se tim zakonom “krši međunarodno pravo, ali  na poseban i ograničen način”.

Taj zakon ima potencijal da potpuno prekine pregovore o budućim odnosima između EU-a i Velike Britanije koji su u toku. U Londonu se upravo održava osmi krug pregovora, na kojima dosad nije bilo opipljivog napretka, a vremena za dogovor je sve manje.

Postizanje dogovora

Britanski premijer Boris Johnson je uoči početka osmog kruga pregovora izjavio da bi se dogovor o slobodnoj trgovini trebao postići najkasnije do 15. oktobra kako bi se do kraja godine mogao ratificirati u EU-u i Velikoj Britaniji.

“Ako se dotad ne dogovorimo, onda neće biti sporazuma o slobodnoj trgovini i mi, obje strane, trebali bismo to prihvatiti i krenuti dalje”, izjavio je Johnson. “Ali, želim biti potpuno jasan u vezi s tim, to bi bio dobar ishod za Ujedinjenu Kraljevinu. Mi se kao vlada za to pripremamo, na našim granicama i lukama”, dodao je.

Evropska strana upozorava Britaniju da bi nepoštivanje međunarodnih sporazuma teško uzdrmalo povjerenje u britansku vladu, a to povjerenje je ključno za sklapanje tih sporazuma.

Zakon je bacio sjenu na ovosedmične trgovinske pregovore Britanije i EU-a. 

Strah kritičara

Mnogi kritičari, uključujući bivšu premijerku Theresu May i druge ugledne konzervativne zastupnike, strahuju da bi Britanija mogla izgubiti povjerenje međunarodnih partnera. 

“Kako ćemo moći pogledati u oči Kini i prozivati je zbog kršenja međunarodnih obveza o pitanju Hong Konga, Rusiji zbog balističkih projektila ili Iranu zbog nuklearnog sporazuma, ako nastavimo ovim putem”, rekao je konzervativni zastupnik Tobias ElLwood u srijedu za BBC.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da zakon predstavlja “frontalni napad na devoluciju”. 

Britanija je formalno napustila uniju 31. januara, nakon što je na referendumu 2016. godine za to glasala tanka većina.

Izvor: Agencije