Mračna vladavina: Posljednji dani Adolfa Hitlera

Hitler je naložio uništenje cijele njemačke infrastrukture kako ne bi pala u savezničke ruke (Arhiva)

Kad mu je vojna pobjeda iskliznula iz ruku i uz suprugu koja mu je to službeno bila manje od 40 sati, nacistički vođa Adolf Hitler i njegova vjerna Eva Braun počinili su samoubistvo 30. aprila 1945. u bunkeru u sjedištu Berlina, prenosi Hina.

Nakon što je sredinom noći bio domaćinom kratkog svadbenog doručka, već popodne istoga dana Hitler se ubio pucnjem iz pištolja, a Braun se otrovala cijanidom.  

Posljednjih sati pred smrt Hitler je pepeljasto-sivog lica prolazio labirintom svoga podzemnog bunkera pozdravljajući se s osobljem i najbližim suradnicima. Umro je pet dana uoči svog 56. rođendana.

Inače je posljednjih dana svoje mračne vladavine obično bjesnio na vojne zapovjednike zbog onog što je smatrao njihovim promašajima na bojištu dok se Crvena armija približavala Berlinu.  

Borba za vlast 

Istodobno kako su se njegovi snovi o ogromnom njemačkom carstvu raspadali, Hitler se suočio s drugom bitkom – borbom za vlast među nacističkom elitom u nastojanju da se spasi režim.   

Dok je jedan od njegovih zamjenika Hermann Goering tražio da Hitler odstupi kako bi on preuzeo uzde, šef SS-a Heinrich Himmler pokušao je istodobno pregovarati sa zapadnim saveznicima. Jedan od Hitlerovih posljednjih naloga bio je da uhapse obojicu.

Hitlerov bunker, sagrađen kao zaštita od zračnih napada, ostao je do danas zatvoren za javnost nakon što su sovjetske snage, a potom i vlasti bivše komunističke Istočne Njemačke, uništile njegov najveći dio. 

U jednom od posljednjih svojih pojavljivanja u javnosti, slomljeni Hitler pojavio se u uništenom dvorištu savezne kancelarije u Berlinu kako bi predao odličje Željeznog križa pripadnicima svoje mladeži koje je poslao da se bore u zadnjim nastojanjima da se izbjegne poraz.  

Samo nekoliko mjeseci ranije Hitler je u radijskom obraćanju pozvao naciju, suočenu sa serijom vojnih poraza, da se ujedini i prevlada krizu “svojom nepokolebljivom voljom”.

Smrt Mussolinija

Nekoliko dana prije Hitlera, 28. aprila 1945., s političke i ratne scene nestao je njegov saveznik Benito Mussolini, kojeg je pogubio talijanski partizan.  

Glavni nacistički logori smrti također su već bili oslobođeni i širili su se izvještaji o masovnim samoubistvima među nacističkim dužnosnicima i njemačkim civilima, pa je nacijom zavladao haos.  

Hitler je naložio uništenje cijele njemačke infrastrukture kako ne bi pala u savezničke ruke.

Nekoliko sati pred smrt, dok se linija fronte u borbi za Berlin približila na nešto manje od 400 metara od njegova bunkera, Hitler je naložio svojoj sekretarici da sastavi politički testament.

U njemu je vodstvo Njemačkom prepustio svom ministru propagande Josephu Goebbelsu, ali nije nominirao nikoga kao svog nasljednika za Fuerera, što je titula za koju je smatrao da pripada samo njemu.

Kratko nakon toga i Goebbels je počinio samoubistvo.

Tijela zapaljena

Tijela Hitlera i Eve Braun su nakon samoubistva iznesena u vrt, polivena benzinom i zapaljena.

Ipak, tek su s padom Sovjetskog Saveza ranih 90-ih godina prošlog stoljeća izišli na vidjelo neki detalji vezani uz Hitlerovu smrt.

Prema sovjetskim dokumentima, ostaci Hitlera, Eve Braun, Goebbelsa, njegove obitelji i Hitlerovih pasa više su puta otkopani i zakopani prije nego li su rasuti u rijeku u sjevernoj Njemačkoj. 

Izvor: Agencije