Kako zaustaviti poplavu lažnih informacija o korona virusu?

'Stručnjaci nisu nepogrešivi, ali su pouzdaniji izvor od rođaka nekog nepoznatog korisnika Facebooka', kaže Claire Milne (EPA)

Lažne informacije o korona virusu preplavile su internet, pa stručnjaci predlažu uvođenje filtriranja informacija ili “informacijsku higijenu”.

Prije svega, ljudi se pozivaju da, prije nego što porodici ili prijateljima proslijede neku informaciju koju su dobili posredstvom interneta, sačekaju i razmisle o njoj.

Ako sumnjaju da je informacija lažna, trebali bi prvo provjeriti izvor vijesti.

Ako je izvor “prijatelj prijatelja” ili “susjed tetkine bake”, vijest je za filtriranje, navodi Tanjug, pozivajući se na BBC.

U lažnim vijestima obično ima i ponešto istine, kao što su, naprimjer, savjeti da se peru ruke ili da se obavezno nosi zaštitna maska kada se ide u apoteku, ali kad je riječ o uputstvima za dijagnosticiranje bolesti koja slijede, ona mogu biti štetna i opasna.

“Najpouzdaniji izvori informacija jesu javne zdravstvene ustanove”, predočava Claire Milne iz britanske organizacije Full Fact.

Kontrola vijesti koje izazivaju jake reakcije

“Stručnjaci nisu nepogrešivi, ali su pouzdaniji izvor od rođaka nekog nepoznatog korisnika Facebooka”, dodala je.

Često se na društvenim mrežama pojavljuju montirane fotografije ili videosnimci koji nemaju dodirnih tačaka s istinom. Naprotiv, nastaju kao ilustracija lažnih vijesti.

Zato vijesti za koje samo ocijenimo da bi “mogle biti tačne” ne treba širiti po društvenim mrežama.

Naročito bismo morali kontrolirati vijesti koje izazivaju jake emocionalne reakcije, kao što su strah, ljutnja, anksioznost ili radost, jer one proizvode brže i nekritičko prihvatanje uputa ili savjeta koji u najvećem broju slučajeva nisu potpuno ili čak uopće tačni.

Karl Miller, direktor Centra za analizu društvenih mreža, podsjeća da uglavnom dijelimo postove da bismo učvrstili  vlastita uvjerenja.

“Zato je prije svega potrebno da usporimo protok svega što nam stiže posredstvom interneta”, apelira Miller.

Izvor: Agencije