Uzgoj kanabisa kod kuće legaliziran u Italiji

Salvini, koji je bio ministar unutrašnjih poslova, ustrajavao je na zatvaranju legalnih prodavaonica marihuane (EPA)

Najviši italijanski sud je presudio da je uzgoj manjih količina kanabisa u domaćoj radinosti legalan, a odluka je potaknula zahtjeve zagovaratelja marihuane za daljnjom legalizacijom i ljutnju konzervativaca.

Italijanski Kasacijski sud je bio pozvan razjasniti oprečna tumačenja zakona, a presudio je da kazneno djelo uzgoja droga treba isključiti “manje količine uzgojene kod kuće za isključivu upotrebu uzgajivača”.

Ova presuda je potaknula političku raspravu o upotrebi kanabisa u Italiji, prenosi Hina.

“Sud je otvorio put, sada je na nama”, rekao je Matteo Mantero, senator iz Pokreta pet zvijezda, koalicijskog partnera u vladi.

Mantero je iznio amandman na budžet za 2020. za legalizaciju i regulaciju uporabu kanabisa za vlastite potrebe, ali ga je čelnik senata iz konzervativne stranke Forza Italia Silvija Berlusocnija proglasio neprihvatljivim.

Budućnost presude

“Droge čine štetu, zaboravite na njihov uzgoj ili kupovinu u trgovinama”, rekao je Matteo Salvini, čelnik desničarske Lige, u vezi prodaje u trgovinama “legalne trave” slabije snage, koja je raširena u Italiji.

Maurizio Gaspari, senator stranke Forza Italia koja je saveznica Lige, najavio je da će prvi zakon koalicije desnog centra, ako dođe na vlast, biti “poništenje apsurdne presude suda”.

Salvini, koji je bio ministar unutrašnjih poslova dok nije napustio vladu u augustu, ustrajavao je na zatvaranju legalnih prodavaonica marihuane i pozdravio je presudu suda u maju u da mnogi od takvih proizvoda trebaju biti zabranjeni.

Ta je trgovina procvjetala u posljednje tri godine u Italiji zahvaljujući zakonu od 2016. godine koji dopušta kanabis koji ima psihotropni aktivni sastojak (THC) ispod 0,6 posto.

Dok se Pokret pet zvijezda zalaže za liberalniji pristup kanabisu, njegovi saveznici s lijevog centra i centra su oprezniji te buduće zakonodavstvo u vezi tog pitanja ostaje neizvjesno.

Izvor: Agencije