Evropa se naoružava – polovnim oružjem

Litavniji je potrebno više haubica i borbenih vozila (Reuters)
Litavniji je potrebno više haubica i borbenih vozila (Reuters)

Prodaja polovnog oružja u Evropi je u porastu, i to je dobra stvar, prenosi magazin American interest.

Kako se navodi, ranije ove godine Estonija se udružila sa susjednom Finskom i kupila korištene haubice iz Južne Koreje, što nije veliki posao, ali ilustruje novi trend u Evropi – da oružje iz “druge ruke” postaje traženo.

List navodi da je to dobro, s obzirom na to da povećana potražnja pokazuje da Evropljani sve češće razmišljaju o odbrani, što će vjerovatno poslužiti i kao podstrek za nove inovacije.

“Pre 25 godina nismo imali ništa, ni oružje, ni vojnu infrastrukturu. Tako smo išli od vlade do vlade i kupili puno stvari. Neka oprema je bila izuzetno jeftina jer je bila na kraju svog životnog ciklusa. I neke stvari, kao što su vozila i lična oprema i oružje, čak su nam i donirani. Devedesete su bile kao Božić za zemlje srednje i istočne Evrope”, izjavio je glavnokomandujući u štabu Estonije za nabavku vojne opreme Kusti Salm.

Opremu su prodavale ili donirale zapadnoevropske zemlje, uključujući Njemačku, Švedsku i Holandiju, koje je više nisu smatrale neophodnom, a zemlje bivšeg Varšavskog pakta, poput Estonije, Latvije, Litvanije, Poljske, Češke Republike, Slovačke, Rumunije, Bugarske, koje su morale da udalje svoje oružane snage od sovjetske opreme, željno su kupovale materijal.

Prvi korak približavanja zapadu

Kupovina korištene opreme sa Zapada je obično prvi korak za svaku zemlju koja se pokušava približiti kvalitetu zapadnih oružanih snaga.

“Prodaja među vladama je popularna jer obično čini dio mnogo dubljeg sporazuma o odbrani koji omogućavaju veću međusobnu saradnju ili transfer tehnologije”, ocijenio je urednik za sigurnost i odbranu u Institutu za sigurnost Evropske unije Studije Daniel Fiot.

Bivše zemlje Varšavskog pakta i 25 godina kasnije još kupuju oružje, a samo prošle godine Poljska je potrošila 26 posto svog budžeta za odbranu na opremu, dok je Litvanija utrošila 28 posto, a Rumunija 26 posto. 

List navodi da je Litvaniji potrebno više haubica i pješadijskih borbenih vozila, dok potrebe Poljske uključuju borbene helikoptere.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO