Jemen: Poginulo najmanje 13 osoba na vjenčanju

Još nema komentara saudijske koalicije koja se nalazi na udaru sve jačih kritika organizacija za zaštitu ljudskih prava (EPA)

Najmanje 13 osoba, koje su bile na jednom vjenčanju u jemenskom gradu koji je pod kontrolom pobunjenika, poginulo je u udaru za koji se sumnja da su izvele snage koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, naveli su svjedoci i pobunjenici u četvrtak.

Još nema komentara saudijske koalicije koja se nalazi na udaru sve jačih kritika organizacija za zaštitu ljudskih prava zbog velikog broja poginulih civila u zračnim udarima koje koalicija izvodi na položaje pobunjenika.

Ovo je već drugi navodni udar koalicije na neko vjenčanje u Jemenu u samo sedam dana.

Novi udar je pogodio kuću gdje se u srijedu navečer okupio veliki broj ljudi u gradu Sanbanu, 100 kilometara južno od glavnog grada Sane, navode stanovnici.

„Koalicijski avioni izveli su napad, kuća je u potpunosti uništena. Čuli smo ratne avione u području prije napada“, kazao je svjedok i lokalni stanovnik Taha al-Zuba.

Mirovni sporazum

Pobunjenička TV stanica Al-Masirah na Twitteru je objavila kako su vjenčanje napali „ratni avioni agresora“, što se odnosi na koaliciju.

Ljekarski izvori navode kako je 38 osoba povrijeđeno.

U udaru za koji se sumnja da su izveli pripadnici koalicije, u septembru je poginula najmanje 131 osoba na vjenčanju nedaleko od grada Mokhe na Crvenom moru, a za ovaj incident iz UN-a kažu kako je najsmrtonosniji od marta. Koalicija negira umješanost.

Posljednji udar desio se u vrijeme kada su Ujedinjene nacije objavile da pobunjenici, koju kontroliraju glavni grad i veći dio centralnog i sjevernog Jemena, prihvataju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na okončanje sedmomjesečnog sukoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO