Devet mrtvih u nesreći školskog autobusa

Kamion FedExa je prešao na suprotnu stranu autoceste i zabio se u autobus sa srednjoškolcima (AP)

Najmanje devetero ljudi je poginulo, a 32 ozlijeđeno u četvrtak kada se autobus s učenicima srednje škole sudario s kamionom FedExa u sjevernoj Californiji, objavila je glasnogovornica Kalifornijskih autocesta (CHP).

Do sudara je došlo kada je vozač kamiona izgubio kontrolu nad vozilom, prešao na suprotnu stranu autoceste Interstate 5 i zabio se u privatno vozilo te potom u autobus sa srednjoškolcima, kazala je Fran Clader.

Dispečeri koji kontroliraju puteve u Californiji rekli su da su među poginulima vozači kamiona i autobusa te još sedam putnika autobusa.

Sudar se dogodio nešto poslije 17:30 sati po lokalnom vremenu blizu Orlanda, malog grada koji se nalazi otprilike 160 kilometara sjeverno od Sacramenta, navodi AP.

Clader je dodala da su se u autobusu nalazili učenici srednje škole i drugi putnici koji su trebali posjetiti Univerzitet Humboldt State, prenosi Hina.

Do sudara je došlo otprilike 150 kilometara sjeverno od Sacramenta.

Nedovoljno informacija

Nije poznato koliko je poginulih među učenicima, a ozlijeđeni su prevezeni u lokalne bolnice.

Istražitelji kažu da je kamion možda pokušao da zaobiđe putnički automobil koji je, također, učestvovao u sudaru.

Prvi spasilac koji je došao na lice mjesta rekao je da je 36 ili 37 osoba ozlijeđeno i da su zadobili teže ili lakše opekotine, prelome nogu i noseva te rane na glavama.

“Žrtve su tinejdžeri. Mnogi od njih bili su prestravljeni. Bili su u šoku. Nisu mogli shvatiti šta se dogodilo”, rekao je Jason Wayman iz Dobrovoljne vatrogasne službe u Orlandu.

Autocesta je zatvorena za saobraćaj u oba smjera.

Na snimcima s mjesta nesreće vide se ostaci autobusa koji je gotovo u potpunosti izgorio, te njegovi dijelovi širom autoceste.

Izvor: Agencije