Južna Koreja odbila zahtjeve Sjevera

Industrijski kompleks Kaesong važio je kao rijedak simbol saradnje dvije Koreje (Reuters)
Industrijski kompleks Kaesong važio je kao rijedak simbol saradnje dvije Koreje (Reuters)

Južna Koreja je odbila “besmislenu” listu sjevernokorejskih zahtjeva za oživljavanje obustavljenih operacija u zajedničkoj industrijskoj zoni.

“Zahtjevi Sjevera, kao što vjerovatno znate, potpuno su neshvatljivi i nepošteni”, rekao je u ponedjeljak Kim Hyung-seok, glasnogovornik seulskog Ministarstva zaduženog za međukorejske poslove.

Specijal

“Ponovo apeliramo na Sjever da se vrati dijalogu umjesto što iznosi tako nepravedne zahtjeve”, kazao je Hyung-seok.

Industrijski kompleks Kaesong, otvoren 2004. godine sjeverno do granice, koji je važio kao rijedak simbol saradnje, zatvoren je u aprilu na neodređeno vrijeme, nakon što je Sjeverna Koreja povukla svoje radnike i suspendirala projekat zbog rastuće napetosti.

U nedjelju je Komisija za nacionalnu odbranu Sjevera, na čelu sa sa Kim Jong-unom, ponovo uslovila otvaranje kompleksa obustavljanjem svih “neprijateljskih akata i vojnih provokacija” od strane Juga.

Oni su naveli da je zajednička južnokorejsko-američka vojna vježba zakazana za august, kao i to da aktivisti koriste “balone kako bi preko granice poslali poruke protiv režima u Pjongjangu”.

Politika i ekonomija

Međutim, Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopćilo kako ne namjerava odustati od planirane vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama.

“Kaesong je izgrađen na principu da su politika i ekonomija dvije odvojene stvari, tako da je neprimjereno vezivati vojnu vježbu sa industrijskim kompleksom”, rekao je glasnogovornik Ministarstva.

Inače, 53.000 Sjevernokorejaca rade u tvornicama u vlasništvu nekih 120 južnokorejskih kompanija u Kaesongu, koji je u prošlosti uglavnom ostao imun na tenzije međukorejskih odnosa.

No, zbog pojačanih napetosti, nakon što je Sjeverna Koreja najavila novi nuklearni test u februaru, Pjongjang je zabranio Južnokorejcima pristup pristup industrijskoj zoni i izvukao 53.000 svojih radnika početkom prošlog mjeseca.

Ni Južna ni Sjeverna Koreja nisu službeno proglasile kompleks Kaesong zatvorenim.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO