S. Koreja će suditi američkom državljaninu

Sjeverna Koreja saopćila da je Bae u toku istrage priznao da je počinio zločine sa ciljem rušenja Vlade Demokratske Narodne Republike Koreje (EPA)

Sjeverna Koreja sudit će američkom državljaninu zbog „počinjenih zločina“ protiv države i pokušaja svrgavanja vlasti u Pjongjangu, objavila je zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Kenneth Bae, čije je korejsko ime Pae Jun-ho, uskoro će se suočiti sa „presudom“, navela je ova agencija.

Bae je turistički radnik korejskog porijekla koji je uhapšen 3. novembra u Rasonu, specijalnoj ekonomskoj zoni na granici sa Kinom i Rusijom, kada je stigao sa grupom turista.

“Preliminarna istraga o krivičnim djelima američkog državljanina Pae Jun-hoa je završena. On je u toku istrage priznao da je počinio zločine sa ciljem rušenja Vlade Demokratske Narodne Republike Koreje. Za njegove zločine postoje dokazi”, objavila je KCNA.

Nije poznato kakva presuda čeka Baea, ali je, prema krivičnom zakonu Sjeverne Koreje, za terorističke akte, uključujući ubistvo, otmicu i nanošenje tjelesnih povreda, državljanima te zemlje određena smrtna ili doživotna kazna.

Diplomatske aktivnosti

Južnokorejski mediji u decembru su objavili da je Bae 44-godišnji korejsko-američki turistički vodič.

Specijal

On je putovao sa pet drugih turista i priveden je kada je među njihovim stvarima pronađen hard disk, objavile su južnokorejske novine Kookmin Ilbo.

Bill Richardson, bivši američki ambasador u Ujedinjenim narodima, sjevernokorejskim zvaničnicima uručio je pismo u vezi sa ovim slučajem kada je bio u posjeti ovoj zemlji u januaru, ali nije bio u mogućnosti da se sastane sa Baeom.

Objava o suđenju dolazi u trenutku napetosti na Korejskom poluotoku, nakon što je UN uveo oštrije sankcije Pjongjangu zbog treće nuklearne probe izvedene u februaru.  

Ovaj potez je također uslijedio nekoliko sati prije nego što se zamjenik američkog državnog sekretara William Burns trebao sastati sa južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Yun Byung-seom u Seulu.

Amerikanci u zatvorima

Nekoliko Amerikanca posljednjih godina bilo je u zatvorima u Sjevernoj Koreji.

Američka delegacija koju je 2011. predvodio Robert King, specijalni predstavnik za ljudska prava i humanitarna pitanja, uspio je osigurati oslobađanje Eddija Juna Yong-sua, biznismena iz Californije, koji je bio zatvoren zbog navodnih misionarskih aktivnosti.  

Jimmy Carter, bivši predsjednik SAD-a, 2010. godine ispregovarao je puštanje američkog državljanina Aijalona Mahlija Gomesa, koji je bio osuđen na osam godina teškog rada zbog ilegalnog prelaska iz Kine u Sjevernu Koreju.

Godinu dana prije toga, Bill Clinton uspio je osloboditi dvije novinarke američkih televizija Lauru Ling i Eunu Lee, koje su uhapšene nakon što su uhvaćene kako hodaju na granici između Sjeverne Koreje i Kine.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjeverna Koreja odbacila je južnokorejski prijedlog za ponovno pokretanje razgovora usmjerenih na zajedničku industrijsku zonu. Odgovorili su da je situacija sa Južnom Korejom neoprostiva te da su sami ugrozili sigurnost svojih radnika.

Published On 26 Apr 2013

Proteklih nekoliko sedmica obilježile su informacije iz Sjeverne Koreje, čije su oružane snage u punoj ratnoj pripravnosti nakon što su južnokorejski i američki vojnici počeli redovnu godišnju vježbu na kopnu, moru i u zraku. Ovakvo ponašanje sjevernokorejskih lidera nije novost, ali razlozi za takvo ponašanje i teške optužbe na račun SAD-a da pripremaju nuklearni napad […]

Published On 01 Apr 2013

Glavna komanda tvrdi da se “trenutak eksplozije ubrzano bliži” te da bi rat na Korejskom poluotoku mogao početi “danas ili sutra”.

Published On 03 Apr 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO