Južna Koreja predložila razgovore o Kaesongu

Skoro 180 južnokorejskih radnika ostalo je u kompleksu i vjeruje se da im nedostaje hrane i zaliha (AFP)
Skoro 180 južnokorejskih radnika ostalo je u kompleksu i vjeruje se da im nedostaje hrane i zaliha (AFP)

Južna Koreja predložila je razgovore sa Sjevernom Korejom o pokretanju proizvodnje u zajedničkom industrijskom parku Kaesong, koja je prekinuta početkom aprila zbog velikih napetosti na poluotoku.

Sjeverna Koreja je 3. aprila Južnokorejcima zabranila ulazak u kompleks smješten na njenom teritoriju, desetak kilometara od granice.

Međutim, skoro 180 južnokorejskih radnika ostalo je u kompleksu i vjeruje se da im nedostaje hrane i zaliha.

Specijal

Kao odgovor na zajedničke vježbe SAD-a i Južne Koreje Sjeverna Koreja je povukla svoje radnike iz tog parka i suspendirala projekt u prilikama velike napetosti na poluotoku, te ratobornih prijetnji SAD-u i Južnoj Koreji.

Izvor zarade

Napetosti su izbile nakon što je UN Sjevernoj Koreji nametnuo nove sankcije kao odgovor na treći nuklearni test u februaru.

Pjongjang su dodatno razljutile vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje, zbog čega im je zaprijetio nuklearnim napadima.

Kaesong je prošle godine ostvario promet od 469,5 miliona američkih dolara, što je od neprocjenjive vrijednosti za Pjongjang u pogledu zapošljavanja, ubiranja poreza i prinosa deviza.

U 123 južnokorejske kompanije, smještene u tom parku, radi više od 50.000 sjevernokorejskih radnika, pa je ta zona Pjongjangu nužan izvor zarade.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlast Sjeverne Koreje naredila je potpunu evakuaciju i obustavljanje svih aktivnosti u industrijskoj zoni Kaesong, koja se nalazi na granici s Južnom Korejom. Zaposleni u industrijskoj zoni nemaju izbora – moraju napustiti radna mjesta. Južnokorejske vlasti od sjevera traže da preispita odluku. Međunarodna zajednica strahuje od moguće katastrofe. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO