Njemački advokat na čelu Vatikanske banke

Bivši direktor Vatikanske banke Ettore Gotti Tedeschi je dobio otkaz u maju prošle godine (Reuters)

Vatikan je u petak imenovao njemačkog barona, industrijalca i advokata Ernsta von Freyberga na čelo svoje banke, a popunjavanje tog položaja, ispražnjenog još od maja, možda je zadnja važna odluka pape Benedikta XVI prije odlaska sa položaja 28. februara.

Von Freyberga je, uz punu podršku Pape, izabrala petočlana komisija kardinala između tri kandidata koji su ušli u najuži izbor, od početnih 40 koji su se prijavili na konkurs.

Vatikanska banka, koja se službeno zove Zavod za religijska djela (IOR), našla se u središtu skandala oko pranja novca, koji je kulminirao otkazom bivšem direktoru, Italijanu Ettoreu Gottiju Tedeschiju, u maju prošle godine, zbog “zanemarivanja osnovnih obaveza” i drugih teških grešaka.

Italijansko sudstvo pokrenulo je istragu zbog sumnji u pranje novca u toj banci.

Banka je te optužbe odbacila, ali su one pojačale njenu reputaciju institucije s vrlo slabom finansijskom transparentnošću, iza koje stoje desetljeća skandala.

Ključni aspekti

U julu je u izvještaju Moneyvala (stručne skupine Vijeća Evrope zadužene za praćenje pranja novca) naglašeno kako je Vatikan ispunio devet od 16 ključnih aspekata zadanih za transparentno finansijsko poslovanje, da je “u kratkom vremenu postigao jako puno”, ali da mu predstoji još puno posla, između ostalog i u procesu imenovanja novog čelništva vatikanske banke.

Vrijednost banke procjenjuje se na oko pet milijardi eura, a njeni su najčešći klijenti svećenici, redovnice, episkopalne organizacije i zaklade.

U vatikanskom saopćenju navodi se da će Freyberg, uvjereni katolik i pripadnik reda Malteških vitezova, karitativne organizacije koja korijene vuče iz križarskih ratova, banci donijeti “golemo iskustvo u finansijskom poslovanju i regulatornim finansijskim procesima”.

Ernst von Freyberg rođen je 1958. godine, a trenutačno je predsjednik uprave hamburškog brodogradilišta Blohm+Voss i član nadzornog odbora agencije za zapošljavanje Manpower GmbH te suosnivač investicijske tvrtke Daiwa Corporate Advisory Partners.

Izvor: Agencije