Yasser Arafat progutao smrtonosni polonij

Palestinski lider Yasser Arafat progutao je smrtonosni radioaktivni polonij uoči smrti prije devet godina i to nije moglo biti slučajno, saopćili su u četvrtak švicarski naučnici.

Analiza posmrtnih ostataka bivšeg palestinskog vođe nije ni potvrdila niti je isključila polonij kao uzrok smrti, ali “ukazuje da je u nju bila umiješana treća strana”, saopćili su eksperti Instituta za primijenjenu radiofiziku u Lozani.

Profesor Francois Bochud sa ovog instituta napominje da količina polonija u Arafatovim ostacima upućuje na umiješanost treće strane, najvjerovatnije na namjerno trovanje, izvještava AFP.

Ispitivanjem Arafatovih ostataka, njegovog rublja i putne torbe koju je imao uz sebe u danima prije smrti u pariskoj bolnici, utvrđeno je da je sadržaj polonija i olova u njima suviše veliki da bi mogao nastati prirodnim putem.

Uzorci degradirani

Tajming njegove bolesti i smrti su, također, u skladu sa slikom trovanja polonijem, utvrdili su švicarski stručnjaci.

“Čovjek ne apsorbira slučajno ili svojevoljno izvor polonija –  to nije nešto što se tek tako pojavljuje u prirodnoj sredini”, ističe švicarski stručnjak Patrice Mangin, uz napomenu da, ipak, ne bi mogao nedvosmisleno ukazati na uzrok Arafatove smrti, djelomično i zato što su biološki uzorci suviše degradirani.

Palestinski lider je umro u novembru 2004. godine. Palestinski zvaničnici optužuju Izrael da ga je otrovao, što Izraelci poriču.

Arafatova udovica Suha tražila je u četvrtak od palestinskog rukovodstva da se založi za pravdu za njenog muža.

Izvor: Agencije