Atina: Više od 30 privedenih na protestima

Članovi sindikata protive se planiranoj reformi penzionog sistema (EPA)

Grupa demonstranta iz grčkog sindikata PAME, koji podržava Komunistička partija, upala je u srijedu u Ministarstvo rada u centru Atine, a policija je intervenirala pendrecima, biber sprejem i suzavcem.

Izašavši iz osmokatne zgrade u kojoj se nalazi ured ministra rada Yiannis Vroutsis, demonstranti su se sukobili s policijom, koja je u međuvremenu opkolila zgradu i nakratko obustavila saobraćaj u okolnim ulicama, a tom prilikom je pritvoreno 30-ak ljudi.

Grupa demonstranata koja se nalazila ispred Ministarstva pokušala je spriječiti policijsko vozilo da odveze privedene tako što je formirala kordon oko “marice”, ali ih je policija rastjerala.

Kako je javila grčka agencija ANA, dvije privedene osobe su povrijeđene.

Oko 40 pripadnika sindikata PAME, na čelu sa predstavnikom te organizacije Yorgosom Perosom, organizirali su upad u zgradu Ministarstva rada u znak protesta zbog planiranih novih izmjena u sistemu socijalnog osiguranja, zahtijevajući da se sastanu s ministrom.

Materijalna šteta

Ne zna se da li se Vroutsis u trenutku upada nalazio u zgradi, u kojoj je nanesena manja materijalna šteta na osmom spratu, gdje su razvaljena vrata ureda i polomljen namještaj.

U međuvremenu je oko 100 demonstranata marširalo do sjedišta policije u znak podrške privedenim demonstrantima, pod nadzorom policije, dok je veliki policijski kontingent ostao ispred zgrade Ministarstva rada.

“Nasilje u svim oblicima mora biti osuđeno, ne samo riječima, već i akcijama”, rekao je glasnogovornik Vlade Simos Kedikoglou, navodi AP.

“Upad u ured ministra rada, materijalno uništavanje i prijetnje Yiannisu Vroutsisu su postupci koji imaju za cilj da dovedu do usijanja političke atmosfere u veoma važnom momentu za zemlju”, dodao je on.

Grčka je zahvaćena velikom finansijskom krizom od kraja 2009. godine, a od bankrota je čuva međunarodni zajam, koji je dobila od zemalja eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Vlada u Atini zauzvrat mora provoditi oštre mjere štednje, uključujući smanjenje penzija i plata u javnom sektoru, kao i povećanje poreza.

Članovi sindikata protive se planiranoj reformi penzionog sistema, kao i dodatnom smanjenju plata javnih službenika za 25 posto.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada