SAD prednjači po nasilnim smrtima

Dio krivice otpada na vatreno oružje, koje posjeduje veliki broj Amerikanaca (AP)

U SAD-u se dogodi daleko više nasilnih smrti nego u drugim bogatim zemljama, djelimično zbog toga što veliki broj ljudi posjeduje vatreno oružje, koje se često nalazi na pristupačnom mjestu, pokazuju rezultati objavljenog istraživanja u četvrtak.

U toj zemlji se dogodi prosječno šest nasilnih smrti na 100.000 stanovnika, a nijedna od još 16 zemalja obuhvaćenih izvještajem dva vodeća američka zdravstveno-istraživačka instituta nije ni približno tom odnosu, javio je AP.

Najbliža SAD-u je Finska, s nešto više od dvije nasilne smrti na 100.000 stanovnika.

Kratak životni vijek

Među 17 ispitanih zemalja, životni vijek za muškarce najkraći je u SAD-u – 75,6 godina, dok Amerikanke žive u prosjeku 80,7 godina, što je skoro najkraći životni vijek za žene u ovim zemljama.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je kratak životni vijek Amerikanaca, pored nasilja vatrenim oružjem, rezultat i rekordnog nivoa kalorija koje se unose hranom i većeg broja nesreća pod dejstvom alkohola.

Pored toga, u SAD-u je veći broj i smrtnih slučajeva koji su povezani s drogom, smrtnih slučajeva novorođenčadi i slučajeva AIDS-a.

Izveštaj je objavljen manje od mjesec dana nakon što je u pucnjavi u osnovnoj školi u Conecticuttu ubijeno 20 djece i šestero odraslih.

Pored SAD-a, istraživanjem su obuhvaćeni Kanada, Japan, Australija i veliki dio zapadne Evrope.

Izvor: Agencije