Annan obavio ‘pozitivan’ razgovor s Assadom

Mirovni izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) i Arapske lige (AL) Kofi Annan u ponedjeljak je krenuo u Teheran, nakon “pozitivnih” razgovora sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u Damasku, izjavio je Annanov glasnogovornik Ahmed Favzi.

Annan je novinarima rekao da je “ugovorio pristup” kojim bi se prekinulo nasilje te da će to prenijeti i pobunjeničkim skupinama.

U subotu je priznao da su propala nastojanja međunarodne zajednice da pronađe političko rješenje za rast nasilja u Siriji, prenosi Reuters.

“Dogovorili smo se o pristupu koji ću prenijeti i naoružanoj opoziciji”, kazao je on.

“Još sam naglasio važnost nastavka političkog dijaloga, što je predsjednik prihvatio”, rekao je Annan.

On je kazao da ga je Assad uvjeravao da vlada pristaje na plan od šest tačaka, koji sada “moramo primijeniti  na znatno bolji način nego do sada”.

Političko posredovanje

Izolacija Sirije sve je jača, a Iran je i dalje jedan od glavnih Assadovih saveznika.

Nastavljeno granatiranje

Antivladini aktivisti u Siriji izvještavaju o vojnom granatiranju i sukobima s pobunjenicima u ponedjeljak u Deir Ezoru, Deri, Homsu, Alepu i susjednom Damasku.

Stanovnici kažu da se pucnjava čula i u sirijskoj prijestonici.

Na internetskoj stranici aktivista navodi se da je više od 100 Sirijaca ubijeno u nedjelju, od kojih su većina civili.

Assadove snage već 16 mjesec guše ustanak protiv režima i do sada je u borbama poginulo više od 15.000 osoba.

Annan je preporučio u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a da se misija svjetske organizacije, koja je trebala nadgledati primjenu primirja u Siriji, sada treba fokusirati na političko posredovanje.

Pošto su propali napori za uspostavljanje političkog dijaloga po okončanju nasilja, prioriteti su se promijenili i sada se pokušava prvo pronaći političko rješenje.

Sirijska opozicija zahtijeva da Assad i njegovi saveznici budu isključeni iz tranzicione vlade, dok se sirijski lider nema namjeru povući sa vlasti.

Put u Teheran

Uoči Annanovog dolasku u Damask, Assad je u nedjelju optužio SAD da destabiliziraju zemlju time što pružaju političku podršku “teroristima”.

On je u intervjuu za njemačku televiziju ARD optužio i Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku da sirijske pobunjenike snabdijevaju oružjem i drugom vrstom pomoći.

Assad je ocijenio da je Annanov plan “veom dobar”, ali da njegovu primjenu podrivaju određene zemlje, uključujući SAD.

Izaslanik UN-a je iz Damaska otputova u Teheran, prenosi iranska agencija IRNA, pozivajući se na neimenovane izvore.

IRNA prenosi da niko od iranskih zvaničnika nije želio potvrditi vijest o Annanovom dolasku.

Annan je i poslije prethodne posjete Damasku otputovao u Iran, koga smatra ključnim u naporima da se pronađe rješenje za sirijsku krizu.

Izvor: Agencije