AI: Sirijska vlast sistematski ubija civile

AI je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da Siriji uvede embargo na uvoz oružja (EPA)
AI je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da Siriji uvede embargo na uvoz oružja (EPA)

Amnesty International (AI) optužio je u četvrtak sirijske snage sigurnosti za zločine protiv čovječnosti, navodeći dokaze iz više od 20 mjesta na sjeverozapadu zemlje.

AI je ponovno pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) da prijavi Siriju tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) te da uvede embargo na uvoz oružja.

Do sada 14.400 mrtvih

U sukobima u Siriji je bilo više od 14.400 mrtvih, većinom civila, od kako je počela narodna pobuna protiv Assadovog režima, saopćio je u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Ubijeno je 14.475 osoba od marta 2011. godine: 10.117 civila, 3.552 vojnika i 807 dezertera, izjavio je za AFP Rami Abdel Rahman, predsjednik Opservatorija, organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja se oslanja na svjedočenja velike mreže aktivista na terenu.

U izvještaju se pod terminom “civili” misli na pobunjene civilne borce koji su uzeli oružje protiv režima, uporedo s dezeterima.

Od 12. aprila, zvaničnog datuma primirja koje su prihvatili režim i opozicija u okviru plana međunarodnog izaslanika Kofija Annana, u operacijama gušenja pobune i sukobima između vojske i pobunjenika bila su najmanje 3.353 mrtva civila, uglavnom posljednjih sedmica.

Između 13. maja i 13. juna u Siriji su ubijene 2.302 osobe, kazao je Abdel Rahman.

“Posljednjih mjeseci je došlo do eskalacije sukoba između režimskih snaga i pobunjenih trupa, kao i do bombardiranja, što je izazvalo veći broj žrtava”, objasnio je Opservatorij.

Otkrića AI-a, opisana u izvještaju od 70 stranica, nastavljaju se na izvještaje o pokoljima drugdje u Siriji, kako se 15-mjesečna pobuna protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada pretvara u građanski rat.

Istražitelji AI-a posjetili su 23 grada i sela u pokrajinama Halep i Idlib u aprilu i maju, intervjuiravši više od 200 ljudi, od kojih su mnogi ostali bez rođaka ili domova.

“Veliku većinu nasilja nad civilnim stanovništvom počinile su vladine snage sigurnosti i njihove paravojne milicije”, kazala je savjetnica AI-a Donatella Rovera.

Očevici citirani u izvještaju tvrde da većina ubijenih nije imala ništa s pobunom protiv vladajućeg režima.

Francuski prijedlog

U međuvremenu, Francuska je najavila da će od Vijeća sigurnosti UN-a zatražiti da se pozove na Povelju svjetske organizacije kako bi osigurala obvezna primjena mirovnog plana Kofija Annana.

Ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da se “pozove na Glavu sedam (Povelje UN-a) da učini obaveznim mjere iz Annanovog mirovnog plana o prekidu vatre u Siriji”, prenosi AFP.

“Radimo na tome i nadamo se da će odluka biti brzo donesena”, rekao je Fabius na konferenciji za novinare.

Glava sedam Povelje UN-a omogućava da se mjere nametnu zemlji pod prijetnjom uvođenja sankcija ili upotrebi vojne sile, podsjeća francuska agencija.

Građanski rat

Prema mišljenju francuskoj ministara, Sirija je u “građanskom ratu”.

Fabius je rekao da Assadov režim mora otići sa vlasti kako bi se zaustavilo nasilje koje bi moglo dobiti šire razmjere.

“Ono što se mora uraditi je da se spriječi da građanski rat poprimi šire razmjere”, rekao je Fabius i dodao kako Assad mora napustiti vlast i da opozicione grupe trebaju formirati novu vladu, naveo je Reuters.

Fabius je potvrdio da će stupiti u lični kontakt s opozicijom unutar Sirije, dodaje AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO