Rast broja zatvorenih novinara u svijetu

Turska je u vrhu liste država po najvećem broju uhapšenih novinara (AFP)

U zatvorima širom svijeta nalazi se 179 novinara, trećinu više nego prošle godine, navodi se izvještaju Međunarodnog komiteta za zaštitu novinara (CPJ), objavljenom u četvrtak.

Kako se ističe u izvještaju, 1. decembra je broj zatočenih novinara, urednika i fotoreportera bio 34 posto veći nego prošle godine, a 20 posto veći nego sredinom 1990-ih, i rekordan je u posljednjih 15 godina.


Protesti novinara u Pakistanu [EPA]

Najviše ih je zatočeno u Iranu, Eritreji i Kini.

CPJ navodi da je razlog za povećanje broja zatvorenih novinara umnogome porast hapšenja na Bliskom Istoku i na sjeveru Afrike.

Desetine novinara se nalaze u pritvoru a da protiv njih nije podignuta optužnica, mnogi su u tajnim zatvorima, navedeno je u izvještaju.

Komitet, međutim, uočava velike razlike u postupku prema novinarima u zavisnosti od regiona.

Nezavisni na udaru

Po prvi put od kada je ova organizacija počela izdavati godišnje preglede hapšenja novinara na američkom kontinentu nije uhapšen nijedan novinar vezano za izvještavanje.

Hapšenja su u padu i u Evropi i Centralnoj Aziji, gdje se u zatvoru nalazi samo osam novinara, što je najmanji broj za posljednjih šest godina.

Nasuprot tome, došlo je do brojnih hapšenja širom Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, gdje se u zatvoru nalazi 77 novinara, ili 45 posto od ukupnog broja pritvorenih.

Sloboda izvještavanja predstavlja našu slobodu saznanja.

U vrhu liste uhapšenih novinara je Iran, a slijede Eritreja, Kina, Mijanmar, Vijetnam, Sirija i Turska, navodi CPJ.

Joel Simon, izvršni direktor Komiteta, kaže da “nezavisni novinari, koji najčešće nemaju podršku institucija potrebnu da bi pružili otpor legalnim pritiscima ili da bi se odbranili na sudu”, snose najveći teret ovog nezabilježenog povećanja zatočenih novinara.

“Sloboda izvještavanja predstavlja našu slobodu saznanja”, navodi Simon u svom saopćenju.

Izvor: Agencije