Otkrivena crna rupa 30 milijardi puta veća od Sunca

Ogromne crne rupe su najveći objekti u svemiru s masom između 10 i 40 milijardi puta većom od mase Sunca; astronomi vjeruju da se mogu pronaći u središtu svih velikih galaksija.

Naučnici smatraju kako njihov rad otvara 'zanimljivu mogućnost' da astronomi mogu otkriti više ultramasivnih crnih rupa nego što se dosad mislilo (Reuters - Ilustracija)

Britanski astronomi otkrili su ogromnu crnu rupu oko 30 milijardi puta veću od mase Sunca.

Naučnici s Univerziteta Durham tvrde da je ta crna rupa jedna od najvećih ikada otkrivenih, prenosi dpa.

Tim je svoja otkrića, objavljena u stručnom časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, opisao kao „izuzetno uzbudljiva“.

„Ova posebna crna rupa koja je otprilike 30 milijardi puta veća od mase našeg Sunca, jedna je od najvećih ikad otkrivenih“, rekao je glavni autor James Nightingale, s Odsjeka za fiziku na Univerzitetu Durham.

Ogromne crne rupe su najmasivniji objekti u svemiru, s masom između 10 i 40 milijardi puta većom od mase Sunca. Astronomi vjeruju da se mogu pronaći u središtu svih velikih galaksija poput Mliječnog puta.

Prva crna rupa otkrivena pomoću gravitacijske leće

Ultramasivne crne rupe su rijetke, a njihovo podrijetlo je nejasno. Neki vjeruju da su nastale ekstremnim spajanjem masivnih galaksija prije nekoliko milijardi godina dok je svemir još bio mlad.

Naučnici su iskoristili efekt gravitacijske leće koji im je otkrio crnu rupu, regiju u kojoj je gravitacijska sila toliko snažna da čak ni svjetlost ne može pobjeći.

Zatim su koristili simulacije superkompjutera na Univerzitetu Durham i fotografije snimljene svemirskim teleskopom Hubble kako bi potvrdili njenu veličinu.

Rekli su i da je ovo prva crna rupa otkrivena pomoću gravitacijske leće.

Otvaranje ‘zanimljivih mogućnosti’

„Većina najvećih crnih rupa za koje znamo su u aktivnom stanju, gdje se materija uvučena u blizinu crne rupe zagrijava i oslobađa energiju u obliku svjetlosti, X-zraka i drugog zračenja“, rekao je Nightingale. „Međutim, gravitacijska leća omogućuje proučavanje neaktivnih crnih rupa, nešto što trenutno nije moguće u dalekim galaksijama“.

Prema njegovim riječima, takav bi „pristup mogao omogućiti otkrivanje mnogo više crnih rupa izvan našeg lokalnog svemira i otkriti kako su ti egzotični objekti evoluirali dalje u kozmičkom vremenu“.

Naučnici smatraju kako njihov rad otvara „zanimljivu mogućnost“ da astronomi mogu otkriti više ultramasivnih crnih rupa nego što se dosad mislilo, prenosi Hina.

Izvor: Agencije