Uzorci iz kratera ‘Jezero’ ukazuju na moguće postojanje života na Marsu

Naučnici vjeruju kako bi kamenje na Marsu, nastalo prije otprilike 3,5 milijardi godina, moglo biti sedimentno, formirano kao blato i pijesak na dnu jezera.

Krater Jezero, koji je dobio ime po mjestu u BiH, širok je 45 kilometara i lociran sjeverno od Marsovog ekvatora (Reuters)

Uzorci koje na površini Marsa prikuplja rover Perseverance otkrivaju geologiju kratera za koji znanstvenici sumnjaju da je prije nekoliko milijardi godina sadržavao mikrobni život, javlja Reuters.

Uzorci koje je prikupilo vozilo na šest kotača, spremivši ih za transport na Zemlju za daljnje studije, pokazuju da je kamenje sa četiri lokacije u krateru Jezero, nazvanom po istoimenom mjestu u Bosni i Hercegovini, magmatsko, odnosno nastalo hlađenjem rastaljenog materijala.

Kamenje pokazuje i promjene zbog izloženosti vodi, što je još jedan pokazatelj da je Mars davno bio topao i mokar.

Znanstvenici vjeruju kako bi kamenje, nastalo prije otprilike 3,5 milijardi godina, moglo biti sedimentno, formirano kao blato i pijesak na dnu jezera.

„Nismo pronašli nikakve dokaze o sedimentnim stijenama tamo gdje je rover istraživao dno kratera, unatoč činjenici da znamo da je krater nekada imao jezero i da je sediment morao biti taložen. Te sedimentne naslage su sigurno erodirale“, rekao je geokemičar Kenneth Farley s Caltecha, vodeći autor jedne od četiri studije objavljene u časopisima Science i Science Advances u kojima se opisuje geologija kratera.

Vjeruje se da je krater ‘Jezero’ bio bogat vodom

Perseverance je na Mars stigao u februaru 2021. te od tada neprestano djeluje u krateru Jezero, istražujući je li Zemljin susjed nekad imao uvjete za život.

Rover prikuplja uzorke kamenja, veličine školske krede, u male tube koje će 2033. pokupiti druga svemirska letjelica i vratiti ih na Zemlju na daljnja istraživanja.

Krater Jezero širok je 45 kilometara i lociran sjeverno od Marsovog ekvatora. Vjeruje se da je to područje nekad bilo bogatom vodom i riječna delta. Znanstvenici vjeruju kako je krater nekad bio dom mikrobiološkog života.

„Prikupili smo uzorke koji će se vratiti na Zemlju te bi trebali dati ključne dokaze o tome koje su vrste organizma, ako ikoje, nastanjivale kamenje kratera Jezero kad su bili u interakciji s vodom“, rekao je Yang Liu, NASA-in znanstvenik i jedan od autora istraživanja.

Izvor: Agencije