Dominik Livaković, hrvatski nogometni heroj iz sjene

Možda Dominik Livaković nije bio najveće ime u reprezentaciji kada su ‘Vatreni’ stigli u Katar, međutim pretvorio se u jednog od heroja.

Livaković je na sve kritike i sumnje odgovorio fantastičnim nastupima u Doh (EPA)

Uoči Svjetskog prvenstva u Katru, brojni su strani mediji u analizama hrvatske reprezentacije stavljali upitnik iza imena Dominika Livakovića.

“Jedinica” hrvatske vrste i zagrebačkog Dinama označena je, uz napadače, kao “najslabija karika” aktuelnih svjetskih viceprvaka. Međutim, Livi je na sve kritike i sumnje odgovorio fantastičnim nastupima u Dohi.

Možda nije bio najveće ime u reprezentaciji kada su “Vatreni” stigli u Katar, međutim pretvorio se u jednog od junaka, piše Hina.

“Drago mi je da sam pomogao ekipi, dogurali smo do penala i sve je dobro završilo,” kazao je skromno nakon trijumfa protiv Brazila.

“Ne štedimo se, dajemo sve od sebe i to je recept za uspjeh,” dodao je.

‘Spas u ključnim situacijama’

Od osam jedanaesteraca koje su pucali japanski i brazilski nogometaš, Livaković je odbranio četiri, uz jednu stativu, primivši samo tri gola.

Odbranio je udarce Minaminu, Mitomi, Yoshidi, te Brazilcu Rodrygu, dok je Marquinhos pogodio stativu.

Livaković je u hrvatskom dresu debitirao 2017. godine u Čileu (EPA)

“Napravio je razliku za nas tijekom cijele utakmice. Brazil je stvorio neke šanse svojom kvalitetom i brzinom, ali je spriječio golove jer je bio u vrhunskoj formi. On je bio ta razlika kada je trebalo. U ključnim trenucima nas je spašavao. Međutim, on je ovdje da nas spasi. Obranio je prvi jedanaesterac, donio je nama sigurnost, a protivniku nesigurnost. Bili su strahu”, kazao je nakon utakmice selektor Dalić.

Počeo s košarkom

Kao i mnogi Zadrani, Livaković je u “gradu košarke” počeo s košarkom. No, vrlo brzo se preselio na nogomet. Svoj nogometni put počeo u Sportskom centru Višnjik.

Livi je u rodnom Zadru ostao do juniorske dobi, no 2012. je preselio u NK Zagreb. U redovima “pjesnika” je debitirao sa 17 godina, a u Dinamo je preselio 2015.

U “modrom” dresu je upisao 264 nastupa, pri čemu 70 evropskih. Zanimljiv je podatak kako se od početka sezone 2020/21, gledajući i Dinamo i hrvatsku nogometnu reprezentaciju, suočio s 33 kaznenih udaraca, a odbranio ih je 11.

U hrvatskom dresu je debitirao 2017. godine u Čileu, a prvo veliko takmičenje za reprezentaciju Dominiku je bilo ono prije četiri godine u Rusiji, koje je odgledao s klupe. Na Evropskom prvenstvu prošle godine prvi je put neko veliko takmičenje iskusio kao reprezentativna “jedinica”.

Izvor: Agencije