SAD očekuje ekonomski rast nakon ukidanja zabrane putovanja

Odluka da se potpuno vakcinisanim stranim državljanima dozvoli dolazak u SAD je važna, smatra ministrica trgovine Gina Raimondo.

Stranci će morati da prilože dokaz o vakcinaciji prije putovanja i neće morati da idu u karantin po dolasku u SAD (EPA)

Američka ministrica trgovine Gina Raimondo smatra da će odluka administracije predsjednika Josepha Bidena da početkom novembra ukine ograničenja međunarodnih putovanja biti poticaj američkoj ekonomiji, posebno za turistička odredišta poput New Yorka i poslovna putovanja, javlja Reuters.

Prema njenim riječima, odluka da se potpuno vakcinisanim stranim državljanima dozvoli dolazak u SAD je važna.

“Mislim da će to zaista biti poticaj za našu ekonomiju, a sigurno će biti poticaj za putovanja, turizam, ugostiteljstvo”, istakla je Raimondo.

Ipak, kako bi riješili zabrinutost zbog COVID-a 19, Sjedinjene Američke Države su zabranile dolazak na njihovu teritoriju većini stranih državljana koji su nedavno boravili u 33 zemlje, uključujući Kinu, Južnu Afriku, Brazil, Indiju i veći dio Evrope.

Stranci će morati da prilože dokaz o vakcinaciji prije putovanja i neće morati da idu u karantin po dolasku.

Iznenadni zaokret

Odluka, objavljena početkom sedmice, predstavlja iznenadni zaokret u politici Bidenove administracije, koja je prošle sedmice poručila da još nije vrijeme da se ukinu bilo kakve mjere, prenosi Tanjug.

Mjere su spriječile na desetine hiljada stranaca da dođu u SAD da vide članove porodice, a također su drastično smanjena i poslovna putovanja.

Zabrane ulaska za neameričke državljane prvo su uvedene za putnike iz Kine početkom 2020. godine, pod mandatom Donalda Trumpa, a onda su se zabrane širile i na ostale države narednih mjeseci.

Nije precizirano kojeg datuma će doći do popuštanja mjera za putnike, osim što je najavljeno da će to biti početkom novembra.

Izvor: Agencije