Hrvatska: Golemi dugovi za novu vladu

Godina 2017. bit će jedna od najizazovnijih za državni proračun u Hrvatskoj. Novu vladu dočekat će 3,5 milijardi eura duga koji iduće godine stiže na naplatu.

Pitanje je kako ključni akteri trke za vlast to misle da uskladiti s istovremenim obećanjima o nižim porezima.

Tri i pol milijarde eura iznose dugovi s kojima se iduće godine suočava državni proračun, ali i nova vlada koja taj novac odnekud mora naći.

U donedavno vladajućem HDZ-u tvrde da imaju plan koji će, kažu, uspjeti upariti s obećanjem o nižem porezu na dodanu vrijednost.

Najizazovnija godina za državne financije

“Najvećim dijelom ići će se na refinanciranje tog duga, ovisno o tome kako će se puniti proračun iduće godine, ovisno o tome što će nam donijeti gospodarski rast za sljedeću godinu. Promjena poreza na dodanu vrijednost neće se dogoditi, kao što znate, sljedeće godine, već 2018, tako da ona nema nikakav utjecaj na proračun za iduću godinu”, kaže Tomislav Čorić (HDZ) iz Odbora za financije.

Na naplatu stiže milijardu i 200 milijuna eura domaćih dugova te milijardu i 300 stranih. Kada se tome pribroji i milijarda eura duga autocesta, 2017. postaje jedna od najizazovnijih godina za državne financije.

Narodna koalicija tu temu koristi za kritiku tehničke Vlade.

“Samo rast donosi dodatnih pet do šest milijardi kuna, ostalo se refinancira. Nisu uspjeli dobiti povjerenje financijskih institucija pa su oni pored gospodarskog rasta uspjeli dobiti kamatu koju dobivaju države koje su treći svijet”, kaže Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva iz redova Hrvatske narodne stranke (HNS).

Uz smanjenje PDV-a sa 25 na 23 posto, HDZ se oslanja na obećanja o nižim porezima na dobit i dohodak, izvještava reporter Al Jazeere Ivan Vrdoljak. 

Neslaganja oko PDV-a

Narodna koalicija biračima nudi ono što su na vlasti jednom već proveli – veće plaće putem rasterećivanja osobnog odbitka.

Za Most održiv proračun i niži porezi ne idu skupa. “Mora se napraviti reprogram duga da bi moglo prodisati hrvatsko gospodarstvo, da bi se mogao napraviti i održivi proračun. To je ono što se mora napraviti, a smanjivanje PDV-a je bajka za malu djecu”, smatra predsjednik Mosta Božo Petrov.

Budućnost dugovima opterećenih autocesta jedno je od najvažnijih gospodarskih pitanja za novu Vladu. HDZ i Most tu se pozivaju na reprogram dugova te uštede putem restrukturiranja cestarskih tvrtki. 

Taj stav na ovim izborima podržava Socijaldemokratska stranka (SDP), koja je u prošloj utrci za vlast zagovarala koncesioniranje autocesta.

Izvor: Al Jazeera