Audi ulaže 24 milijarde eura u nove modele

Audi očekuje rekordnu prodaju od 1,7 miliona automobila ove godine (EPA)
Audi očekuje rekordnu prodaju od 1,7 miliona automobila ove godine (EPA)

Njemački proizvođač automobila Audi u narednih pet godina uložit će u nove modele, tehnologiju i proširenje proizvodnih kapaciteta 24 milijardi eura, dvije milijarde eura više nego što je prethodno planirano.

Cilj proširenog obima investicija Audija je da prestigne glavnog konkurenta, najvećeg proizvođača luksuznih automobila u svijetu BMW-a, prenijeli su belgijski mediji.

Sedamdeset posto potrošnje planiranih investicija će biti namijenjeno razvoju novih modela i tehnologija, kao što su hibridna vozila sa smanjenom emisijom, prenosi Tanjug.

Drugi najveći svjetski proizvođač luksuznih automobila, ima za cilj da proširi svoju paletu modela na 60 sa trenutnih 50 od 2020. godine.

Ulaganja u fabrike

Više od polovine sredstava će biti uloženo u Audijeve dvije njemačke fabrike u Ingolstadtu i Neckarsulmu, iz kojih je izašlo za devet mjeseci 1,34 miliona vozila, ili polovina ukupne proizvodnje.

“Prioritet nam je održivi rast”, izjavio je izvršni direktor Audija, Rupert Stadler.

BMW je u prvoj polovini 2014. prodao 42.000 automobila više nego Audi, dok je u istom periodu prije godinu dana ta razlika bila 54.600.

Audi očekuje rekordnu prodaju od 1,7 miliona automobila ove godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Mercedes-Benz će povećati proizvodnju do 13 posto naredne godine, Audi ima cilj na listi najvećih proizvođača luksuznih automobila izbiti na drugo mjesto, iza BMW-a.

30 Dec 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO