Audi planira velikim ulaganjima preteći BMW

Od planirane 22 milijarde eura investicija, oko 16 milijardi predviđeno je za izgradnju novih pogona, a ostatak u razvoj novih modela i tehnologa (EPA)

Njemački proizvođač automobila Audi, koji je u sastavu koncerna Volkswagen, namjerava velikim ulaganjima dostići prodaju od dva miliona automobila godišnje, čime bi pretekao svog poslovnog konkurenta – BMW.

Planira se da oko 22 milijarde eura, u periodu od 2014. do 2018. godine, bude investirano u otvaranje novih proizvodnih pogona, a samim tim i nova radna mjesta, prije svega u njemačkim proizvodnim centrima Audija u Ingolstadtu i Neckarsulmu.

Audi je objavio da će narednih godina uložiti veliki kapital kako bi razvio nove modele i povećao broj prodatih automobila u svijetu, prenosi agencija Tanjug navode Deutsche Wellea.

Investicioni ciklus

Cilj je da se sa sadašnjih oko 1,5 miliona prodatih vozila pređe brojka od dva miliona, što znači da je cilj je da se nadmaši konkurencija –  minhenski BMW.

Prema riječima predstavnika firme, to će biti najopsežniji investicioni ciklus u historiji ovog proizvođača automobila srednje i visoke klase.

Donedavno je cilj bila prodaja milion i po automobila godišnje i taj cilj ostvaren je 16. decembra, kada je na posebnoj svečanosti u Ingolstadtu taj 1.500.000 auto uručen jednom kupcu.

Tom prilikom je šef Audija Rupert Stadler izjavio kako je cilj bio da se ostvari prodaja od milion i po automobila godišnje do 2015. i da je on bez problema ostvaren već u 2013. godini.

Kako bi novi cilj bio ostvaren, Audi planira povećati broj modela sa sadašnjih 49 na 60, a jedna od prvih mjera bit će otvaranje novog proizvodnog pogona u sjedištu firme u Ingolstadtu, gdje bi se od 2016. godine trebao proizvoditi novi model – Q1.

Od planirane 22 milijarde eura investicija, oko 16 milijardi eura predviđeno je za izgradnju novih pogona, a ostatak u razvoj novih modela i novih tehnologija.

Određeni rizici

Ipak, nove investicije nose i određene rizike, posebno kada je u pitanju ukupan promet.

Kada se pogledaju brojke Audija u trećem kvartalu ove godine, vidi se da je broj prodatih automobila od juna do septembra porastao, ali je istovremeno i dobit smanjena sa 1,3 na 1,1, milijardu eura.

To je rezultat politike marži, koja je prosječno smanjena za jedan posto, na sadašnjih 9,4 posto.

I konkurencija je objavila planove za narednih nekoliko godina, pa je tako koncern Volkswagen najavio kako su do 2018. godine planirane investicije u visini od preko 84 milijarde eura.

Od toga ce 63,5 milijardi eura biti uloženo u otvaranje novih proizvodnih pogona, odnosno u modernizaciju postojećih.

Od ukupnih sredstava, VW namjerava oko 60 procenata uložiti u proizvodnju na teritoriji Njemačke.

Izvor: Agencije