Kubanske firme posluju po tržišnom modelu

Reforme su pokrenute po ugledu na sovjetski ekonomski model iz '80-ih godina kako bi se omogućila veća autonomija državnim firmama (EPA)

U 12 kubanskih državnih poduzeća uvedeno je poslovanje na tržišnim principima, kao dio reformi pokrenutih u cilju jačanja gospodarstva te komunističke zemlje.

Vladin plan prelaska na tržišnu ekonomiju obuhvaća velike tvrtke iz sektora crne metalurgije, kao i tvornice za proizvodnju parfema, soli i baterija za automobile.

Ipak, državni mediji pišu kako će se spomenuta poduzeća morati sama pobrinuti oko slobodnog plasmana proizvoda na tržištu.

Predsjednik Kube Raul Castro pokrenuo je reforme po ugledu na sovjetski ekonomski model iz 1980-tih godina kako bi se omogućila veća autonomija državnim firmama.

Eksperimentalna faza

Ova mjera je trenutno u eksperimentalnoj fazi, a od siječnja 2014. godine mogla bi se primjenjivati i u ostalim državnim poduzećima na Kubi.

Predviđeno je da spomenute tvrtke imaju obvezu prodati na veliko višak proizvoda ostalim kubanskim firmama nakon što ispune ugovoreni izvoz.

Kubanski državni mediji navode da ova mjera ima za cilj povećanje prihoda poduzeća, investicija i plaća radnika u toj zemlji.

Kubanska Vlada posjeduje i upravlja s više od 90 posto poduzeća u zemlji i većinski je vlasnik kapitala u mješovitim tvrtkama sa stranim kapitalom.

Izvor: Agencije