Mercator: Otkazi i reprogram kredita

Na nivou grupe, Mercator je u 2012. imao prihod od 2,87 milijardi eura, što je na nivou prethodne godine (Pixsell)

Slovenski trgovinski lanac Mercator otpustit će između 800 i 1.000 zaposlenih ove godine, zbog gubitka skoro 30 posto udjela na tržištu tokom posljednjih pet-šest godina.

Direktor Mercatora Toni Balažič je kao glavni razlog naveo spor i neadekvatan odgovor na otvaranje diskontnih prodavnica, koje su na početku potcenjivane.

On je u izjavi za slovenski list Finance od srijede izjavio da se socijalno stanje pogoršava, da to ima važan utjecaj na potrošnju i da je teško je predvidjeti šta će se dogoditi.

Ova najveća slovenska trgovačka kompanija pregovara s bankama o sniženju zaduženosti i reprogramu kredita, budući da joj ove godine na naplatu dospijeva 45 posto finansijskih obaveza koje su krajem prošle godine iznosile oko milijardu eura.

“Mercator je visoko zadužen, ali će i dalje ispunjavati sve svoje obaveze. Ove nam godine dospijeva 45 posto svih kredita, a s ključnim smo bankama postigli dogovor da idućih mjeseci svi zajedno potražimo takav način finansiranja koji će biti dugoročno održiv”, rekao je Balažič.

Potraga za rješnjem

Tražimo najbolje rješenje kako bi Mercator iz tekućeg poslovanja normalno plaćao svoje obaveze, a to treba uskladiti sa željom banaka da Mercator što prije smanji svoju zaduženost na održiviju razinu, dodao je.

Blažić je rekao da kompanija različitim mjerama do 2016. godine namjerava uštedjeti 80 miliona eura i tako optimizirati poslovanje.

Prema nerevidiranim rezultatima poslovanja, koje je Mercator objavio u utorak, ova kompanija s oko 24.000 zaposlenih zabilježila je u 2012. godini gubitak od 103,6 milona eura, no samo četvrtina gubitka proizlazi iz poslovanja, dok ostatak čine jednokratni otpisi nastali revalorizacijom imovine koji nisu utjecali na novčani tok.

Na nivou grupe, Mercator je u 2012. imao prihod od 2,87 milijardi eura, što je na nivou prethodne godine.

Nova uprava s Balažičem, koja je imenovana prošle godine, planira restrukturiranje i optimizaciju te koncentriranje na osnovnu djelatnosti.

Tako bi povećala svoju privlačnost za kupce, budući da joj i na slovenskom tržištu u situaciji smanjivanja potrošnje sve više prijeti konkurencija diskontnih lanaca kao što su Hofer i Lidl.

Izvor: Agencije