Filmski festival odlazi iz Motovuna, nova lokacija Gorski kotar

Festival se ove godine održava u Motovunu od 22. do 24. jula, te seli na 1.035 metara nadmorske visine, na brdo Petehovac iznad Delnica (od 26. do 29. jula).

'Bilo je divno, čarobno i fantastično, ali nemamo više prostora za razvoj', poručio je Igor Mirković, direktor festivala, najavljujući njegovo selidbu iz Motovuna u Gorski Kotar i promjenu imena u Cinehill (Pixsell)

Za oproštaj od Motovuna, u kojem se dosad održavao međunarodni filmski festival, koji će se od sada zvati Cinehill, pripremljeno je niz događanja, počevši od besplatne projekcije filma Trči, Lola, trči na motovunskom trgu, dan uoči otvaranja, 21. jula.

Taj hit Toma Tykwera o djevojci koja trči Berlinom kako bi spasila dečka bio je prvi film čija je kopija stigla u festivalski ured 1999. godine uoči prvog izdanja festivala.

Festival se ove godine održava u Motovunu od 22. do 24. jula, te seli na 1.035 metara nadmorske visine, na brdo Petehovac iznad Delnica (od 26. do 29. jula).

„Bilo je divno, čarobno i fantastično, ali nemamo više prostora za razvoj“, napisao je Igor Mirković, direktor festivala, najavljujući njegovo selidbu iz Motovuna u Gorski kotar i promjenu imena u Cinehill.

Tri dana programa u Motovunu

Prvi dio festivala bit će otvoren u subotu, projekcijom filma Palo lišće kultnog finskog reditelja Akija Kaurismäkija, a u programu su u tri festivalska dana, među ostalim, Hotel Pula, dugometražni igrani prvijenac člana motovunskog tima Andreja Korovljeva, Munje: Opet!, nastavak dva desetljeća starog hita Radivoja Andrića te pobjednik festivala Sundance, Buntovnica Charlotte Regan.

Posljednja projekcija u Motovunu bit će Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, dokumentarac o mladom Davidu Bowieju na vrhuncu slave, remasteriran i povodom 50. godišnjice pušten u ograničenu svjetsku distribuciju na samo mjesec dana.

Projekcije na 1.035 metara nadmorske visine

Od 26. jula filmski program na Petehovcu bit će otvoren projekcijom apokaliptične eko-drame Suša italijanskog reditelja Paola Virzìja, a zatvorit će ga 29. jula također distopijski Reset češkog reditelja Roberta Hloza.

Prikazani će biti i Blagina pouka, intrigantna bugarska drama Stefana Komandareva, Himera, novo ostvarenje predvodnice italijanskog autorskog filma Alice Rohrwacher te Escort, posljednji film Lukasa Nole, te horor komedija The Rocky Horror Picture Show.

Motovun Film Festival doveo je u Hrvatsku neka od najznačajnijih imena filmskog svijeta, i izuzetno je važna institucija, tako ćemo i ove godine na programu vidjeti mnoštvo dobrih filmova, zaključuje Hina.

Izvor: Agencije