Eurosong se naredne godine neće održati u Ukrajini

Ukrajinska javna televizija ne može ispuniti operativne i sigurnosne garancije potrebne da bude domaćin, te da organizira i producira Pjesmu Eurovizije prema pravilima.

Ukrajinski 'Kalush Orchestra' pobijedio je prošli mjesec u Torinu (EPA)

Najtecanje za pjesmu Eurovizije (Eurosong) neće se održati naredne godine u Ukrajini zbog rata, objavila je Europska radiofuzna unija (EBU), dodavši da je u pregovorima s BBC-jem da se natjecanje održi u Velikoj Britaniji, javlja Reuters.

“Ukrajinska javna televizija UA:PBC ne može ispuniti operativna i sigurnosna jamstva potrebna da televizija bude domaćin, te da organizira i producira Euroviziju prema pravilima ESC-a”, objavljeno je na Twitteru.

“EBU želi zahvaliti UA:PBC-u na njihovoj svesrdnoj suradnji i predanosti u istraživanju svih scenarija u sedmicama nakon što je u Torinu pobijedio Kalush Orchestra te dijele svoju tugu i razočarenje što se natjecanje sljedeće godine ne može održati u Ukrajini”, istaknuto je.

Ukrajinski Kalush Orchestra pobijedio je prošli mjesec u Torinu, dok je predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva bio na drugom mjestu.

BBC kao mogući domaćin

“Očigledno ovo nisu okolnosti koje bi itko želio. Naravno da ćemo raspravljati o tome da BBC bude domaćin Eurovizije”, odgovorio je BBC.

Tradicionalno, pobjednik Eurovizije domaćin je natjecanja sljedeće godine, no sigurnosna i operativna jamstva potrebna da televizija održi događaj znače da će tu priliku dobiti zemlja koja je završila druga.

“Naša je puna namjera da se na natjecanju dogodine jasno vidi ukrajinska pobjeda”, naveo je EBU.

Iz kabineta britanskog premijera Borisa Johnsona su poručili kako će biti predani tome da “osiguraju da natjecanje odrazi bogatu ukrajinsku kulturu, nasljeđe i kreativnost, kao i gradnju prijateljstva dvije zemlje”.

Izvor: Agencije