Motovun Film Festival donosi 19 nezavisnih filmova iz cijelog svijeta

Ove će godine, prvi put u historiji festivala, biti prikazan film reditelja koji se trenutno bori na ratištu – riječ je o krimiću ‘Rihno’ Olega Sentsova, koji se bori u redovima ukrajinske vojske.

Motovunski filmski program krenut će i na turneju kako bi publika u što većem broju gradova u Istri i drugim dijelovima Hrvatske mogla vidjeti ostvarenja iz ponude (Pixsell)

Motovun Film Festival (MFF), koji je na programu od 26. do 30. jula, publici će i ove godine ponuditi najbolje nezavisne filmove iz cijeloga svijeta, s posebnim naglaskom na švedsku kinematografiju. Počasna nagrada “Maverick” bit će uručena redatelju Goranu Markoviću, najavili su organizatori MFF-a.

“Teško je napraviti bezbrižni festival u zabrinutom vremenu – ili nam je možda baš to najpotrebnije? Naši se programeri trude na našim platnima prikazati bolji svijet – filmove s emocijom, radošću, humorom”, rekao je direktor festivala Igor Mirković.

Kako je najavio, ove će godine, prvi put u povijesti festivala, biti prikazan film redatelja koji se u trenutku festivala bori na ratištu. Riječ je o krimiću Rihno redatelja Olega Sentsova, koji je proveo pet godina u ruskim zatvorima nakon aneksije Krima, a sada je na ratištu u redovima ukrajinske vojske. Film ne govori o ratu, ali redateljeva sudbina svjedoči o vremenu i okruženju u kojem će se održati ovogodišnji festival.

Uz taj film, bit će prikazano još 18 nezavisnih filmova iz cijeloga svijeta po izboru selektora Milene Zajović i Jurice Pavičića.

Zemlja-partner ovogodišnjeg festivala je Švedska te će biti prikazano 10 švedskih filmova od doba nijemog filma do danas, među kojima i oni Bergmana, Anderssona, Moodysoona i drugih autora koji su proslavili švedsku kinematografiju.

Posebno priznanje Goranu Markoviću

Motovun Film Festival nagradom “Maverick” odaje posebno priznanje filmašima koji su beskompromisno slijedili vlastitu viziju, a ove će godine ona biti uručena beogradskom redatelju Goranu Markoviću, autoru filmova Specijalno vaspitanje, Nacionalna klasa, Variola Vera, Deja Vu, Tito i ja.

Marković je, ističu iz MFF-a, snimio pregršt filmova koji su mu osigurali status hitmejkera i ljubimca publike, da bi u novije vrijeme zbog svojih čvrstih etičkih stavova praktički postao persona non grata te predmet nezapamćenih medijskih napada u Srbiji.

Za kratkometražni program festivala prijavljeno je 728 filmova iz 69 zemalja, od kojih će selektorica Inja Korać odabrati 25 za natjecateljski program. Motovunski kratkometražni pobjednik i ove godine ulazi u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu, a najboljem domaćem filmu bit će dodijeljena nagrada “Corto Montonese”.

Festival će i ove godine imati program zagrijavanja, i to prvi put u Bujama gdje će biti prikazan atraktivan program za djecu i mlade.

Motovunski filmski program krenut će i na turneju kako bi publika u što većem broju gradova u Istri i drugim dijelovima Hrvatske mogla vidjeti ostvarenja iz festivalske ponude, a sve će kulminirati programom “Motovun u Zagrebu”.

Izvor: Agencije