Izraelski arheolozi pronašli utvrdu staru 3.000 godina

Arheolozi su pronašli veliki kamen s uklesanim figurama s rogovima koje šire ruke i kip žene koja drži muzički instrument (EPA)
Arheolozi su pronašli veliki kamen s uklesanim figurama s rogovima koje šire ruke i kip žene koja drži muzički instrument (EPA)

Izraelski arheolozi otkrili su utvrđenu građevinu iz vremena kralja Davida na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom, koja baca svjetlo na granice biblijskog izraelskog saveznika.

Utvrda stara oko 3.000 godina otkrivena je u blizini nelegalnog jevrejskog naselja Hispin, u sklopu pripremnih radova za izgradnju novog naselja.

Vjeruje se da je pripadala saveznicima kralja Davida Geshurima, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Lokalno iskopane bazaltne stijene čine metar i po debele zidove kompleksa na vrhu brda.

Barak Tzin, koji je vodio iskopavanje za Izraelsku agenciju za starine, procjenjuje da se prostire na više od 1.000 kvadratnih metara površine. 

Arheolozi su pronašli veliki kamen s uklesanim figurama s rogovima koje šire ruke i kip žene koja drži muzički instrument, moguće bubanj.

Porodične veze dva kraljevstva

“To nas povezuje s nalazima iz Željeznog doba”, kaže Tzin, napominjući da su slični predmeti nađeni u Bethsaidi, “lokalitetu povezanom s glavnim gradom Geshurskog kraljevstva”. koje se prostire zapadno od Hispina, na sjevernoj obali Galilejskog mora.

Tzin je rekao kako nalazi pokazuju “porodične veze” Geshurskog kraljevstva i Davidovog kraljevstva.

Utvrda kod Hispina prva je takve vrste koja je otkrivena i predstavlja rijedak dio slagalice o golanskoj arheologiji.

“Taj je fenomen možda rašireniji nego što znamo. Istraživanje Golana još nije daleko odmaklo, tek ga počinjemo otkrivati.”

Buduća otkrića mogla bi pomoći otkrivanju jasnijih granica Geshurskog kraljevstva.

“Vjerujemo da se to kraljevstvo prostiralo do Sirije i da se otkrivena utvrda nalazi unutar toga prostora… Slika postaje donekle jasnija”, kazao je Tzin.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO