Plenković: Visoki predstavnik pomaže Hrvatima u BiH, a Milanović ga vrijeđa

U Bosni i Hercegovini želimo osnažiti Hrvate, a predsjednik to radi na način da nerijetko vrijeđa druge narode, visokog predstavnika, rekao je hrvatski premijer.

Zoran Milanović i Andrej Plenković međusobno se optužuju od početka mandata 2020. (Ivo Cagalj/PIXSELL)

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo je u ponedjeljak optužio predsjednika Zorana Milanovića da je on taj koji opstruira imenovanje novih ambasadora te je kritizirao šefa države da ničim nije pridonio onome što premijer smatra vanjskopolitičkim uspjesima zemlje.

Predsjednik i Vlada, koji suodlučuju o imenovanju ambasadora, međusobno se optužuju što su već duže vremena upražnjena neka ambasadorska mjesta, uključujući u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Vatikanu, prenosi Hina.

Milanović je ranije u ponedjeljak rekao da mu ne odgovara što je Hrvatska u tri i po godine popunila samo jedno ambasadorsko mjesto i sugerirao je da to stanje odgovara Banskim dvorima.

“Kome prezervacija ovog stanja više odgovara – meni ili nekome tko želi zadržati potpunu kontrolu. I to nad kakvim resursom? Neš’ ti ambasadore. I onda na njihova mjesta dolaze otpravnici poslova. To je tiha penetracija”, rekao je predsjednik Hrvatske.

No, Plenković tvrdi da je na Pantovčak još 2020. godine poslana lista potencijalnih kandidata o kojima je trebalo razgovarati, ali je Milanović to odbio i ustrajao na tome da ih pola imenuje on, a pola Vlada.

“Pravilo fifty-fifty ne postoji… To bi značilo kao da imate dvije diplomacije, to nije normalno”, kazao je Plenković.

Osim u formalnim pitanjima, premijer kaže da predsjednik ne sarađuje s Vladom ni u “sadržaju” vanjske politike i da ignorira glavne vanjskopolitičke ciljeve.

‘Godinu i pol čistog ruskog narativa’

“Jesmo li ostvarili strateške ciljeve dublje integracije (u eurozonu i šengenski prostor)? Jesmo. Je li tome nešto pridonio predsjednik? Ne sjećam se. Jesmo li osigurali Hrvatskoj za razvoj 25 milijardi eura? Jesmo. Je li tome pridonio predsjednik? Ne sjećam se. Jesmo li ostvarili enormne korake naprijed u odnosu sa SAD-om. Jesmo. Je li on tome nešto pridonio? Ja se ne sjećam. U Bosni i Hercegovini mi želimo osnažiti Hrvate, a on to radi na način da nerijetko vrijeđa druge narode u Bosni i Hercegovini i čini nam štetu i visokog predstavnika[međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini  Christiana Schmidta], koji donosi odluke koje pomažu hrvatskom narodu […] Mi imamo politiku potpore i solidarnosti s Ukrajinom, on ima godinu i pol dana čistog ruskog narativa…”, nizao je Plenković dugu listu vanjskopolitičkih tema o kojima “Vlada govori jedno, a predsjednik drugo”.

Premijer je uvjeren da je politika Vlade ispravna i da donosi konkretne političke, vojne, energetske rezultate.

“Mi imamo što pokazati, a što je njegova vanjskopoliitčka bilanca? Ja ne vidim nikakvu korist”, ocijenio je Plenković.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada