Dom naroda Parlamenta BiH izabrao novo rukovodstvo

Nikola Špirić iz SNSD-a izabran je za predsedavajućeg Doma naroda PS BiH, dok su zamjenici Kemal Ademović iz NIP-a i Dragan Čović iz HDZ-a BiH.

Imenovanjem čelnika gornjeg doma Parlamenta završen je proces uspostavljanja vlasti na državnom nivou u BiH (Fena)

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH održao je konstituirajuću sjednicu na kojoj je izabrano rukovodstvo Doma.

Nikola Špirić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izabran je za predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Zamjenici su Kemal Ademović iz stranke Narodi i pravda (NIP) i Dragan Čović iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH).

Imenovanjem čelnika gornjeg doma Parlamenta završen je proces uspostavljanja vlasti na državnom nivou u Bosni i Hercegovini, nakon izbora održanih u oktobru prošle godine.

Špirić je u septembru 2018. godine uvršten na “crnu listu” SAD-a zbog “umiješanosti u značajnu korupciju”.

Špirić i Čović predloženi su u ime klubova srpskog i hrvatskog naroda, dok je Ademović predložio sam sebe.

Većina u Klubu Bošnjaka predložila je Šefika Džaferovića iz Stranke demokratske akcije (SDA), ali srpski i hrvatski delegati nisu podržali njegovo imenovanje te je prostom većinom izabran Ademović.

‘Rad u interesu građana’

Nakon konstituirajuće sjednice, Špirić je izjavio da očekuje da će novo rukovodstvo doma raditi u interesu građana i naroda BiH, a sve u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, prenijela je Fena.

“Učinit ćemo sve da do kraja mjeseca održimo novu sjednicu Doma na kojoj će biti izabrana radna tijela kako bi bili u kapacitetu da donosimo odluke, zakone i sve što je u skladu sa Ustavom u nadležnosti Doma naroda”, rekao je Špirić.

Ademović je istakao da Dom naroda preuzima na sebe tešku obavezu usaglašavanja i usvajanja reformskih zakona.

Istakao je da će lično podržati sve što bude u interesu BiH i dati svoj maksimum da ti zakoni što prije stupe na snagu kako bi bh. građanima napokon bilo bolje, dodajući da će kod svih zakona ili njihovih dijelova koji mogu biti štetni po BiH biti protiv ili uzdržan od glasanja.

“Dobijanjem kandidatskog statusa za BiH ukazala nam se šansa da napravimo iskorak i pokrenemo procese koji su duži niz godina u zastoju”, naveo je Ademović.

Izvor: Al Jazeera i agencije