Požar kod Šibenika: Izgorjelo najmanje 20 kuća, stanovnici evakuirani

Požar koji je izbio kod Vodica zahvatio je i Zaton; na terenu je više od 150 vatrogasaca, dok u gašenju učestvuju i kanaderi.

Požar koji je buknuo kod Vodica proširio se prema Zatonu gdje su ugrožene kuće. Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL (Pixsell)

U požaru kod Šibenika izgorjelo je dvadesetak kuća, a stanovnici Zatona i Rasline evakuiraju se pomorskim putem.

Požar je ranije izbio kod Vodica te kod Mrdakovice na Benkovačkoj cesti, a fronta tog požara proširila se prema Zatonu nedaleko od Šibenika i širi se i dalje.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je večeras u Zatonu da je upoznat s razmjerima štete od požara no da nema stradalih i ozlijeđenih.

Evakuirana djeca

Nakon što je Županijski centar 112 Šibenik primio dojave o većem broju djece na obali u Raslini okružene dimom, pripadnici Lučke kapetanije i Pomorske policije prevezli su ih u Bilice gdje je načelnik općine otvorio školu za njihov smještaj, objavilo je u srijedu Ravnateljstvo civilne zaštite.

U prijevoz djece i nekoliko odraslih osoba samoinicijativno su se uključili i građani sa svojim brodicama, piše Hina.

Na požarište su upućeni i pripadnici Hrvatske vojske te vatrogasci iz Ličko-senjske županije gdje se nalazi više od 80 vatrogasaca sa 75 vozila.

Gašenje je u tijeku, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite na svojoj web stranici.

Premijer u Zatonu

U Zaton je došao i hrvatski premijer Andrej Plenković, kao i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, ministar odbrane Mario Banožić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, kninsko-šibenski župan Marko Jelić i šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.

Vatrogasni komandant Darko Dukić izvijestio je o stanju na terenu te rekao da je u požaru izgorjelo 20-ak kuća, ali da srećom nema stradalih, prenosi Hina.

“Kompletno područje nema struje, ima kuća koje su skroz izgorene. Izgorenih kuća ima i u Zatonu i u susjednoj Raslini”, rekao je i dodao da kanaderi neko vrijeme nisu mogli ni letjeti zbog  “požarne oluje i turbulencija.”

“Ono što je najbitnije je da su svi živi i zdravi”, istaknuo je Dukić.

Stotine vatrogasaca angažirano

Na požaru kod Zatona ukupno je za sada angažirano 210 vatrogasaca sa 54 vozila, a dodatne su snage stigle iz Primorsko-goranske županije sa 22 vatrogasca i šest vozila, Ličko-senjske županije sa 13 vatrogasaca i pet vozila te iz Splitsko-dalmatinske županije sa devet vatrogasaca i četiri vozila.

Pripadnici Karlovačke županije su u pripravnosti, saopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ), prenosi Hina.

Na gašenju požara u Zatonu, kako je ranije objavilo hrvatsko Ministarstvo odbrane, angažiran je vod Protupožarnih namjenski organiziranih snaga (PP NOS-a) iz sastava Hrvatske kopnene vojske (HKoV) iz Divulja od 26 pripadnika, a najavljeno je i da  i slanje drugoga protupožarnog voda HKoV-a iz Knina od 26 pripadnika.

Na požarištima kod Zatona i Visočana tijekom dana požare gasila su četiri protupožarna aviona Canadair CL–415 i tri aviona Air tractor AT-802.

 

Požar kod Vodica Foto: Marko Picek/PIXSELL

Glavni vatrogasni komandant Slavko Tucaković rekao je ranije kako požare na šibenskom području gase tri kanadera, da je usmjeren i četvrti, a  prema informacijama kojima raspolaže, u požaru nema povrijeđenih.

U toku je evakuacija stanovnika Rasline i Zatona morskim putem prema Bilicama. Evakuiraju se žene i djeca, a muškarci ostaju gasiti vatrenu stihiju.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL (Pixsell)

‘Pakao je’

Nekoliko kuća je, kako kažu mještani, zahvatila vatra, od dima se ne može disati, a vatrogasna vozila ne prestaju dolaziti. Na terenu su i ekipe hitne pomoći, te policija.

“Pakao je, ne znamo gdje ćemo prije. Kažu da i neke kuće gore tako da sad idemo vidjeti tamo”, kratko je rekao Boris Dukić, zapovjednik zatonskog DVD-a.

Manji požar izbio je kod Boraje, također nedaleko od Šibenika. Treći, također manji požar izbio je u Zadarskoj županiji.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL (Pixsell)

Uzrok saobraćajne nesreće

„Ponovno apeliramo na građane na dodatan oprez s obzirom na iznimno nepovoljne meteorološke uvjete, koji uključuju vrlo veliku opasnost od izbijanja šumskih požara na području gotovo cijele Hrvatske”, izjavio je glavni vatrogasni komandant Slavko Tucaković.

U naselju Boraja kod Šibenika došlo je do požara zbog saobraćajne nesreće nakon koje se zapalilo okolno raslinje. Na gašenje požara poslan je kanader, uz pomoć vatrogasnih snaga na kopnu.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL (Pixsell)

U istoj je županiji aktivan i požar na Benkovačkoj cesti, koji također gase vatrogasci i kanader.

Saobraćajna nesreća uzrokovala je požar i u Zadarskoj županiji, kod područja Visočane gdje se, uslijed zapaljenja kombi vozila, požar proširio na travu i nisko raslinje.

HVZ podsjeća građane da je zabranjeno spaljivanje korova, pogotovo dok je vrijeme vjetrovito, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzročnikom požara.

Izvor: Agencije