Hrvatska razmatra odgovor nakon protjerivanja diplomata iz Moskve

Rusija je zatražila u petak da troje hrvatskih diplomata i dva službenika napuste Moskvu. 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova hrvatskoj ambasadi u Moskvi uručilo diplomatsku notu kao odmazdu za korake Hrvatske nakon ruske invazije na Ukrajinu (EPA)

Protjerivanje hrvatskih diplomata iz Moskve je nelegitimno i Zagreb će razmotriti dalje korake prema Moskvi, objavilo je u petak ministarstvo vanjskih i evropski poslova (MVEP).

Rusija je ranije u petak protjerala pet zaposlenika hrvatske ambasade u Moskvi kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata i osoblja ambasade u Zagrebu u aprilu.

Na Zrinjevcu smatraju da odluka Moskve nema legitimnu osnovu, jer je riječ o službenicima koji su profesionalno izvršavali svoje dužnosti u okviru Bečke konvencije o diplomatskim i o konzularnim odnosima i jer trenutni broj službenika hrvatske ambasade u Rusiji odgovara broju službenika ruske ambasade u Hrvatskoj.

“Stoga će Hrvatska analizirati ovu odluku ruskih vlasti i razmotriti daljnje korake i postupke”, stoji u saopćenju, prenosi Hina.

“Hrvatska sa svojim partnerima voditi principijelnu politiku u pogledu poštivanja međunarodnog prava i osude ruske agresije, kao i pružanju daljnje pomoći Ukrajini”, ističe ministarstvo.

‘Neprijateljski koraci Zagreba’

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je hrvatskoj ambasadi u Moskvi uručilo diplomatsku notu kojom je zatraženo napuštanje troje diplomata i dvoje administrativno-tehničkih radnika.

“Kao odgovor na neprijateljske korake koje je ranije poduzeo Zagreb kako bi smanjio veličinu ruske diplomatske misije, (hrvatski ambasador) Tomislav Car primio je notu kojom se pet zaposlenika hrvatske ambasade u Moskvi proglašava ‘personama non grata'”, objavilo je rusko ministarstvo.

Ono navodi da je hrvatskoj ambasadi izražen “snažan protest zbog neutemeljenih pokušaja hrvatskih vlasti da okrive Rusiju za ratne zločine u Ukrajini i pružanja vojne pomoći hrvatske strane neonacističkom kijevskom režimu”.

Hrvatska je 11. aprila objavila da je protjerala 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja iz ambasade u Zagrebu.

Ruska Federacija dan kasnije izrazila je snažan protest hrvatskim vlastima i zaprijetila mjerama odmazde.

Izvor: Agencije