EUFOR najavio veliku vojnu vježbu u BiH

Vojna misija Evropske unije u Bosni i Hercegovini najavila je vježbu ‘Brzi odgovor 2022’, koja će biti održana od 17. oktobra do 22. novembra.

Operacija aktivna je u BiH od 2004. godine i nasljednica je NATO mirovne misije u zemlji (Reuters)

Vojna misija Evropske unije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini najavila je održavanje velike vojne vježbe “Brzi odgovor 2022”, koja će se održati od 17. oktobra do 22. novembra.

Kako je objavljeno na stranici EUFOR Althea, vojnici iz 20 država okupit će se na vježbi kako bi demonstrirali sposobnost i odlučnost EUFOR-a da pruži doprinos održavanju sigurnog i stabilnog okruženja za stanovnike Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

“Kao i prethodnih godina, EUFOR će privremeno pojačati svoje prisustvo tako što će povećati broj vojnika, pojačati patroliranje i održati taktičke vježbe na odabranim urbanim i ruralnim lokacijama”, objavili su iz EUFOR-a.

Evropska budućnost

Naglasili su također da će EUFOR blisko sarađivati ​​sa Oružanim snagama BiH, lokalnim zajednicama i organima za provođenje zakona.

“Kao što je to bio slučaj i s prethodnim vježbama EUFOR-a, ‘Brzi odgovor 22’ ponovo pokazuje predanost Evropske unije evropskoj budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine”, naveli su iz misije EUFOR-a.

Operacija EUFOR Althea aktivna je u BiH od 2004. godine i nasljednica je NATO mirovne misije u zemlji.

Izvor: Agencije