Plenković: Prisjetiti se žrtava ustaških logora, prije svega Jasenovca

‘Jasenovac je bolan i tragičan dio hrvatske povijesti, a trajni spomen i oštra osuda tog zločina dio su naše kulture sjećanja’, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković rekao kako se na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta trebamo prisjetiti i zloglasnih ustaških logora, prije svega Jasenovca, u kojemu su ubijene tisuće Židova, Srba, Roma te hrvatskih antifašista i demokrata (Al Jazeera)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako se na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta trebamo prisjetiti i zloglasnih ustaških logora, prije svega Jasenovca, u kojemu su ubijene hiljade Židova, Srba, Roma te hrvatskih antifašista i demokrata, prenosi Hina.

Hrvatski premijer je na sjednici Vlade podsjetio kako je 27. januara 1945. godine oslobođeno 7500 zatvorenika iz koncentracijskog logora Auschwitz u Poljskoj u kojem je ubijeno milion i 100 hiljada ljudi, od čega gotovo milion Židova.

Kao najzloglasniji od svih logora, Auschwitz je postao sinonim za najstrašnije zločine i najteža stradanja židovskog naroda, ali i sustavno uništavanje drugih nacionalnih skupina proganjanih od nacističkog režima.

Pod tim režimom od 1933. godine, svijet je svjedočio progonu i genocidu više od 11 miliona ljudi u Evropi, od čega šest miliona Židova, uključujući i milion i pol djece.

To su zastrašujuće brojke, jednog od najvećih zločina u povijesti čovječanstva, istaknuo je Plenković te dodao kako se na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta trebamo prisjetiti i zloglasnih ustaških logora, prije svega Jasenovca, u kojemu su ubijene tisuće Židova, Srba, Roma te hrvatskih antifašista i demokrata.

“Jasenovac je bolan i tragičan dio hrvatske povijesti, a trajni spomen i oštra osuda tog zločina dio su naše kulture sjećanja”, poručio je.

Priznanje Pravednicima

Na današnji Dan odaje se priznanje i hrvatskim Pravednicima među narodima, njih 122 koji su se svojom hrabrošću i humanošću suprotstavili zlu i izložili vlastiti život da bi spasili svog bližnjeg.

U rezoluciji Ujedinjenih naroda iz 2005. godine kojom je utemeljen ovaj Dan, odbacuje se svako negiranje Holokausta i bezrezervno osuđuju svi oblici religijske netolerancije, poticanja, šikaniranja ili nasilja nad osobama ili zajednicama na temelju etničke pripadnosti ili religijskih uvjerenja, naveo je Plenković.

“Dan kada se sjećamo žrtava Holokausta ujedno je i dan kada trebamo promišljati o svijetu u kojem danas živimo, to naravno uključuje i okolnosti u Hrvatskoj”, dodao je.

Istaknuo je kako su, nažalost, netolerancija, negiranje povijesnih činjenica, diskriminacija i govor mržnje sve prisutniji u svijetu, ali i u našem društvu.

“To su loši i štetni trendovi i protiv njih se treba boriti, takvu retoriku politika treba jasno osuditi, a pravosudna tijela, u skladu sa zakonskim okvirom, kažnjavati. Žrtve kojih se danas sjećamo su podsjetnik i upozorenje na dimenzije zla koje mogu proizići iz mržnje i totalitarnih ideologija”, istaknuo je Plenković.

Milioni ubijenih opomena su o važnosti temeljnih vrijednosti društva, onima demokracije, humanosti poštivanja ljudskih prava i uključivosti, i obvezuju nas da to nikad ne zaboravimo i ne dozvolimo da se ikada više ponovi, poručio je.

Džaferović: Obaveza za borbu protiv antisemitizma

Sjećanje na žrtve holokausta obavezuje nas na borbu protiv antisemitizma i borbu za odbranu civilizacijskih vrijednosti, koje počivaju na fundamentalnom poštovanju ljudskog života i dostojanstva, te slobode i jednakosti svih ljudi, navedeno je u poruci člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića povodom 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, javlja Anadolija.

Džaferović je tom prilikom podsjetio kako je danas Međunarodni dan sjećanja na holokaust, koji se obilježava u znak sjećanja na 27. januar 1945. godine, kada je oslobođen logor Auschwitz.

”Nikada ne smijemo zaboraviti zastrašujuću industriju smrti koju je organizovao nacistički režim vođen svojim mračnim idejama o rasnoj superiornosti, krvi i tlu. Imena zločinaca i njihova zlodjela trebaju ostati u pamćenju samo zato da nikada više ne bude dopušteno širenje njihovih ideja”, poručio je Džaferović.

Smatra kako niko nema pravo da glorifikuje zločince, niti da poriče istinu o zločinima, jer revizionizam je govor mržnje, a ne sloboda govora.

”Glas preživjelih žrtava još uvijek nas opominje šta se događa kada se mračna sjena zla nadvije nad čovječanstvom. Sjećanje na ubijenih šest miliona Jevreja strašna je opomena čovječanstvu i podsjetnik šta se događa kada svijet uzmiče i popušta pred režimima koji su, radi svojih političkih ciljeva, spremni vršiti genocid i istrebljenje“, istakao je Džaferović u poruci koju je proslijedilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako nas sjećanje na žrtve Holokausta obavezuje na borbu protiv antisemitizma i borbu za odbranu civilizacijskih vrijednosti, koje počivaju na fundamentalnom poštovanju ljudskog života i dostojanstva, te slobode i jednakosti svih ljudi.

”Pridružujem se kampanji #WeRemember koju je inicirao Svjetski jevrejski kongres u svrhu očuvanja sjećanja na žrtve holokausta“, zaključio je Džaferović.

Cvjeće na jevrejskom groblju u Novom Sadu

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark položili su danas vjence na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju u Novom Sadu.

“Jako je važno da ovaj događaj zajedno obeležavamo i da se zajedno sećamo žrtava i da se, naravno, ovo nikada više ne ponovi”, rekao je Štark poslije polaganja vjenaca.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta moramo doživjeti kao neprekidnu i odlučnu borbu protiv antisemitizma, jer se i danas u raznim dijelovima svijeta mogu vidjeti antisemitske poruke.

“Ako neko može da razume stradanje Jevreja tokom Drugog svetskog rata, onda je to srpski narod. Ponosan sam što su srpski i jevrejski narod bili uvek puni saosećanja i razumevanja jedni za druge. I ako neki grad može da razume stradanje Jevreja onda je to Novi Sad, grad stradalnika ali i grad pobednika, grad koji je pretrpeo velike žrtve”, rekao je Vučević.

“Pre četiri dana smo obeležili 80 godina od novosadske racije, nešto ranije i osam decenija od racije u Bačkoj. Zajedno su i tada stradali i Srbi i Jevreji i naša braća i prijatelji Romi. To je nešto što nas je vezalo tugom i bolom za sve vremena iz sve lepe stvari koje nas vezuju”, kazao je Vučević.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada