SPC: Kosovo, RS i Crna Gora su od vitalne važnosti

Čelnici Srpske pravoslavne crkve u petak su se sastali sa američkim predstavnikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije (Reuters)
Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije (Reuters)

Kosovo, Republika Srpska [entitet u BiH] i Crna Gora za nas su od vitalne važnosti, rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije u petak tokom sastanka sa američkim predstavnikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom, koji su ove sedmice doputovali na Kosovo i Srbiji u okviru napora za pokretanje dijaloga između Srbije i Kosova.

Palmerom i Lajčak osim političkih čelnika Srbije i Kosova sastali su se i sa čelnicima SPC-a, koja ima snažan utjecaj u političkom životu Srbije.

Stav Srpske pravoslavne crkve dobro je poznat: radi se o nezakonitom otcjepljenju dijela teritorija i ne postoji način da neko nametne takvo rješenje koje će prihvatiti ilegalno odcjepljenje, navedeno je u saopćenju SPC-a nakon sastanka vjerskih čelnika i zapadnih diplomata.

SPC – potrebno je evropsko rješenje

Patrijarh Porfirije izrazio je stav da bi dijalogom trebali ići prema evropskom rješenju, koje je u duhu Evropske unije, gdje se granice omekšavaju i postaju manje važne, no nije objašnjeno šta bi to značilo u praktičnom smislu.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova. Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije. Od tada traju napori Srbije da blokira članstvo Kosova u svim važnim međunarodnim organizacijama.

Dijalog Kosova i Srbije trebao bi biti okončan mirovnim sporazumom, uzajamnim priznavanjem, ali niko ne može predvidjeti kad bi se to moglo dogoditi.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO