Dodik razgovarao s Putinom o situaciji u BiH i regiji

Predsjednik Rusije je upoznat s detaljima i interesiralo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, statusa bh. entiteta Republike Srpske, ustavnih rješenja, kaže član Predsjedništva BiH.

Jedna velika Rusija ima pažnju za naše probleme, rekao je Milorad Dodik (AP)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik razgovarao je u četvrtak u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a nakon susreta je izjavio da je bilo riječi o aktuelnoj situaciji u regiji.

“Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, statusa [bh. entiteta] Republike Srpske, ustavnih rješenja, ali i kako se razvijaju zajednički ekonomski projekti sa Rusijom”, kazao je on u intervjuu za Radio-televiziju RS-a.

Naveo je da je s Putinom dogovorio istu cijenu prirodnog plina i da ruski predsjednik podržava izgradnju plinovoda kroz RS, o čemu će u petak razgovarati s predstavnicima Gasproma.

‘Putin nije ništa rekao protiv BiH’

Također je rekao kako je informirao Putina o “pokušaju otimanja imovine RS-a, što nije u skladu s Daytonom”.

“Imamo jednu iskrenu opredijeljenost predsjednika Putina da razumije veoma složenu situaciju kod nas, da izrazi želju da pomogne u svakom konkretnom projektu, to je nešto što je najvažnije. Ja nisam bio ovdje da nekoga kritikujem ili bacam teret na nekog drugog, to nije moj stil. Ja sam samo govorio o tome kako Bosna i Hercegovina može da funkcioniše, da je za nju najbolje da se vrati Dejtonskom sporazumu. Čini mi se da ovdje za to postoji razumijevanje”, rekao je Dodik za banjalučku ATV nakon sastanka s Putinom u Moskvi.

Istakao je da Putin nije ništa rekao protiv Bosne i Hercegovine, ali je kazao da svi moraju biti poštovani, da se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani.

Dodik smatra da je neprihvatljivo da se “mijenjaju elementi konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini, i za to postoji podrška Rusije, za razliku od liberalnih koncepcija sa Zapada”, koji “ganjaju priču o apstraktnom građaninu”.

Dodao da su Putinu prenijeli stav RS-a da “samo legitimno izabrani visoki predstavnik [međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovni] može da ima podršku i legitimitet u Bosni i Hercegovini, sa čim se Putin saglasio”.

‘Rusija ima pažnju za naše probleme’

“Razgovarali smo i o kulturnoj i svakoj drugoj vrsti saradnje, pogotovo o političkim pitanjima. Putin je iznio svoj stav vezano za Dejtonski sporazum. Rusija ima niz primjedbi o nepoštivanju Dejtonskog sporazuma i da u tom pogledu stavi ta pitanja na dnevni red Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. To je za nas važno, imajući u vidu razne spekulacije”, rekao je Dodik.

Dodao je da je u Moskvi kao “predstavnik jedne male zajednice, koja se zove RS”, te da “jedna velika Rusija ima pažnju za naše probleme”.

“Prenosim da Putin primarno želi mir, da se poštuje međunarodno pravo i Dejtonski sporazum”, naglasio je Dodik.

Izvor: Agencije