Dodik najavio poništenje Ashdownovog zakona državnoj imovini

Entitet Republika Srpska će državnu imovinu na svojoj teritoriji knjižiti kao svoju, rekao je Dodik.

Pravo na imovinu pripada entitetima, rekao je Dodik (Armin Durgut / PIXSELL)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik najavio je danas da će bh. entitet Republika Srpska staviti van snage Zakon o zabrani raspolaganja imovinom koji je nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown i da će državnu imovinu na teritoriji tog entiteta knjižiti kao imovinu Republike Srpske.

Dodik je kazao da država BiH nema šta da odlučuje o imovini entiteta.

“Mi ćemo 10. decembra donijeti odluku da stavimo van snage Ashdownov Zakon o zabrani raspolaganja imovinom i stavićemo obavezu da se ta imovina uvede kao imovina Republike Srpske”, rekao je on novinarima u Sarajevu, prenijela je Beta.

Dodik je naglasio da isto pravo priznaje i entitetu Federacija BiH, dodavši da ne pristaje na to da se državna imovina knjiži na Bosnu i Hercegovinu, jer bi to, kako je rekao, bilo rušenje Ustava.

‘BiH nema pravo na imovinu’

„Sada sam predložio da dva entiteta i Brčko distrikt naprave sporazum i potvrde saglasnost da imovina koja se nalazi na prostoru jednog entiteta pripada tom entitetu, onom drugom drugo, distrikt pripada Brčko distriktu i eto, to je rješenje”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, pravo na imovinu pripada entitetima, dok je Ustavni sud BiH svojim odlukama, prenoseći to pravo na državu, “oskrnavio Ustav uzimajući pravo da odluči o tome šta je meritorno”.

“To je apsolutno neprihvatljivo”, rekao je Dodik.

On je naveo da je priča o imovini dio strategije koja vodi ka centralizaciji i unitarizaciji BiH.

“Parlamentarna skupština BiH se ne zove slučajno baš tako, to nije klasičan parlament i ne može on odlučivati o tome. BiH nema pravo na imovinu”, rekao je Dodik i ponovio za njega ne postoje ni OHR ni visoki predstavnik.

Izvor: Agencije