Potvrđeni konačni rezultati izbora u Mostaru

Najveći broj mandata u gradskom vijeću dobila je koalicija predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH.

U Mostaru su 20. decembra 2020. održani prvi izbori za lokalna tijela vlasti nakon 12 godina (Al Jazeera)

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine u utorak je potvrdila konačne i službene rezultate lokalnih izbora u Mostaru, po kojima je najveći broj mandata u gradskom vijeću dobila koalicija predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Bosne i Hercegovine.

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbio kao “paušalne i neutemeljene” žalbe tri stranke na ranije objavljene preliminarne rezultate, kao i zahtjeve za ponovnim brojanjem glasova sa nekih biračkih mjesta, CIK je, na sjednici održanoj u Sarajevu, većinom glasova potvrdio kako će HDZ-ova koalicija imati 13 zastupnika; Koalicija za Mostar, predviđena Strankom demokratske akcije (SDA) 11 zastupnika; koalicija Naše stranke (NS) i Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine šest zastupnika, Hrvatska republikanska stranka (HRS) tri zastupnika, a po jedan zastupnički mandat imat će srpska lista te Prva mostarska partija (PMP), prenosi Hina.

Protiv odluke o potvrđivanju konačnih izbornih rezultata bio je samo hrvatski član u CIK-u Vlado Rogić, koji je tražio da se sačekaju rezultati istrage o navodnim izbornim nepravilnostima u jednoj izbornoj jedinici, što je na temelju krivične prijave HDZ-a vodi tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Dva kandidata za gradonačelnika

Rogićev stav je kako su utemeljeni prigovori HDZ-a o fiktivnom prijavljivanju birača u izbornoj jedinici Jug, što je utjecalo na konačne rezultate izbora dva vijećnika koji se biraju sa tog područja.

Nakon potvrđivanja izbornih rezultata, slijedi konstituiranje novog gradskog vijeća Mostara, a članovi tog tijela iz svojih redova trebaju izabrati gradonačelnika, koji će naslijediti Ljubu Bešlića.

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika je ljekar mostarskog Doma zdravlja Mario Kordić, dok je SDA kao svog kandidata istaknula Zlatka Guzina, također ljekara, ali iz bolnice u istočnom dijelu grada.

Izbori u Mostaru održani su 20. decembra prošle godine, po prvi puta nakon 2008. godine.

Izvor: Agencije