U BiH boravi oko 7.000 ilegalnih migranata

Svi koji uspiju ući u BiH nastoje se u njoj ne zadržavati previše dugo i odmah pokušavaju nastaviti put ka Hrvatskoj (Al Jazeera)

U Bosni i Hercegovini trenutno boravi oko 7.000 ilegalnih migranata koji čekaju priliku krenuti dalje ka Evropskoj uniji a među njima je sve više državljana Bangladeša, potvrdio je u srijedu voditelj ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Sarajevu Peter van der Auweraert.

U izjavi koju prenosi “Dnevni avaz”, Van der Auweraert je rekao kako je kretanje ilegalnih migranata pojačano nakon ukidanja ograničenja što ih je ranije nametnula epidemija korona virusa ali je pojasnio kako nije samo BiH ruta kojom pokušavaju proći iz pravca Srbije jer je pojačan njihov pritisak i na Hrvatsku, Mađarsku te Rumunjsku, prenosi Hina.

Oko 5.200 migranata u prihvatnim centrima

Svi koji uspiju ući u BiH nastoje se u njoj ne zadržavati previše dugo i odmah pokušavaju nastaviti put ka Hrvatskoj a to uglavnom čine preko teritorija Unsko-sanskog kantona.

Od približno 7.000 ilegalnih migranata koliko ih prema procjenama IOM-a ima u BiH, njih 5.200 boravi u prihvatnim centrima koncentrisanim na području Bihaća i Sarajeva.

Još oko 1.500 ih boravi na otvorenom ili u improviziranom smještaju na bihaćkom području a nekoliko stotina na području Tuzle.

Zvaničnik IOM-a tvrdi kako među ilegalnim migrantima do sada nije bilo potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom.

Izvor: Agencije