Centar ‘Simon Wiesenthal’ traži da vlasti u BiH spriječe misu za Bleiburg

Najavljena komemoracija trebala bi biti održana u subotu u sarajevskoj katedrali (EPA)

Centar “Simon Wiesenthal” danas je pozvao vlasti Bosne i Hercegovine da zabrane memorijalnu misu koja je planirana za 16. maj u Sarajevu u znak sjećanja na “Hrvate ubijene u Sloveniji od strane Titovih partizana”, navodi se u saopćenju tog centra.

Podsjetimo, riječ je o komemoraciji ubijenima u Bleiburgu 1945.

Dodaje se da je ogromna većina ljudi kojima se tom prilikom želi odati počast bila u redovima ustaša, nacističkih kolaboracionista, koji su pokušavali pobjeći pravdi u danima po završetku Drugog svjetskog rata.

Iz Centra “Simon Wiesenthal” navode da je među onima kojima je misa posvećena “naprimjer, istaknuti ustaša Maks Luburić, koji je bio zadužen za sve koncentracijske logore uspostavljene na području Nezavisne Države Hrvatske, gdje su stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista brutalno pobijene”.

Uvreda za žrtve

“Odavanje počasti jednom od najvećih zločinaca genocidne ustaške države (HDH) ne samo da je uvreda njenim žrtvama i njihovim porodicama nego i svima onima koji su se usprotivili ustaškim zločinima”, kazao je Efraim Zuroff, poznati lovac na naciste i historičar holokausta.

“Veoma bismo cijenili ako bi vaša Vlada spriječila održavanje ove lakrdije od pravde i sjećanja.”

On je i na Twitteru napisao da je riječ o “užasnoj glorifikaciji ustaških zločinaca”.

Izvor: Al Jazeera i agencije